Dodik: RS ne priznaje spisak vojnika predat nemačkom tužiocu

|   Info
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je svim pripadnicima Vojske RS čija se imena nalaze na spisku koji je predsednik Udruženja "Majke Srebrenice" Munira Subašić predala nemačkom tužiocu, da Banjaluka ne priznaje taj spisak i da nemačko pravosuđe nema nadležnost nad ovim prostorima.

Izvor: Fonet

Dodik je ocenio da je potez Subašićeve više provokacija, od koje neće biti ništa, prenosi RTRS.

"Odbacujemo svaku vrstu pribavljanja nestvarne nadležnosti. Smatram da je to iživljavanje nad ljudima koji su na tom spisku, koji je rezultat greške od ranije", rekao je Dodik novinarima u Modriči.

Dodik je ponovio da će okupiti sve političke faktore u Republici Srpskoj u nameri da Narodna skupština zaduži Vladu da povuče i proglasi ništavnim svoj izveštaj o Srebrenici.

Očigledno da je to od početka zloupotreba. To je napisala međunarodna zajednica i tadašnju vlast naterala da to objavi, rekao je Dodik.

Napomenuo da se u tom dokumentu navode podaci koji nisu tačni i nisu potvrđeni ni u Haškom tribunalu, a koji javnost u Federaciji BiH smatra relevantnim.

"U Haškom tribunalu ima nekoliko presuda koje govore o 3.500 do 5.000 stradalih, a u izveštaju piše da ih je 8.700. Ovi iz Federacije BiH će uvek reći da je taj maksimalan broj, što nije tačno", naglasio je Dodik.

Napomenuo je da, zbog netačnih podataka, izveštaj o Srebrenici treba ukinuti i da je predaja spiskova dobar povod za to.

Predsednica Udruženja "Majke Srebrenice" predala je u Srebrenici nemačkom tužiocu spisak sa 22.000 imena pripadnika Vojske Srpske koje dovodi u vezu sa dešavanjima u ovom gradu u julu 1995. godine.

Od njega je zatražila da, kako je navela, proveri sve one koji su u Nemačkoj, i da budu privedeni i odgovaraju u ovoj zemlji, dodajući da je ovaj spisak napravila Vlada Republike Srpske 2005. godine.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar