Investicije izazov za građevinare

|   Info
Predsednica Vlade Ana Brnabić razgovarala je danas sa predstavnicima domaće građevinske industrije o unapređenju poslovanja i efikasnosti u toj oblasti, s obzirom da je reč o jednoj od ključnih privrednih delatnosti, koja ima ogroman uticaj na rast bruto domaćeg proizvoda.
Foto: FoNet

 

Izvor: FoNet

Premijerka je istakla da je izazov za vladu da taj rast bude održiv i da se nastavi i u 2019 i 2020. godini.

Predloženi budžet za infrastrukturne investicije u 2019. godini je više od 200 milijardi dinara i najveći je do sada, što znači da građevinska industrija mora da ima snagu da nastavi da vuče naš dalji rast, poručila je Brnabić.

Foto: FoNet

Pored nastavka velikih projekata putne i železničke infrastrukture, Brnabić je izdvojila izgradnju stanova za pripadnike službi bezbednosti, proširenje i izgradnju naučno-tehnoloških parkova u Beogradu, Nišu i Novom Sadu i druge objekte naučno-inovacione infrastrukture.

Ukazala je i na projekte završetka i izgradnje kliničih centara u Srbiji, domova zdravlja i opštih bolnica, u koje će ukupno biti uložena milijarda evra.

U razgovoru je istaknuto da će predložene izmene i dopune Zakona o javnim nabavkama eliminisati pojavu damping cena i da će veći fokus biti na kvalitetu ponude umesto na ceni, što nije bio slučaj do sada.

Kako je rečeno, cilj te mere je poboljšanje finansijske pozicije naših građevinskih firmi i kvaliteta izvedenih radova.

Na sastanku je konstatovano da je nedostatak radne snage najizraženiji problem u građevinskoj industriji, a kao jedna od mera za njegovo prevazilaženje razmatrana je mogućnost prekvalifikacije i unapređenje kapaciteta za obuku ljudi za različite građevinske profile.

Istaknuto je i da će se razmatrati uvođenje olakšica za uvoz građevinske opreme koja se ne proizvodi u Srbiji, što će uticati na povećanje efikasnosti u realizaciji projekata.

Učesnici sastanka složili su se da je neophodno povećati inspekcijski nadzor u cilju suzbijanja sive ekonomije u građevinarstvu i pohvalili izmene i dopune Zakona o planiranju i izgradnji, koji će u praksi rešiti mnoge probleme koje građevinci trenutno imaju, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Foto: FoNet