Borba protiv bahatih investitora

|   Info
Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović izjavila je da će izmene Zakona o ozakonjenju objekata i Zakona o planiranju i izgradnji pružiti državi, građevinskim inspektorima i lokalnoj samoupravi nove mogućnosti za još efikasniju borbu protiv neodgovornih i bahatih investitora.
Foto: televizija Kopernikus

 

Izvor: FoNet

“Nova alatka koja će biti na raspolaganju svima koji sprovode ovaj zakon je lakše i brže donošenje i sprovođenje rešenja o uklanjanju nelegalnih objekata", izjavila je Mihajlović, saopšteno je iz njenog kabineta.

U dosadašnjoj praski uvideli smo da je jedna od glavnih zloupotreba postupka o ozakonjenju bila vođenje maratonskih upravno sudskih postupka za ozakonjenje nelegalnih objekata, koji u Srbiji u proseku traju nekoliko godina.

Sada smo predvideli da je umesto pravnosnažnog rešenja kojim se odbija ili odbacuje zahtev za ozakonjenje, dovoljno konačno, najčešće drugostepeno, rešenje kojim se zahtev za ozakonjenje odbacuje ili odbija, dodala je ona.

Očekujemo da će ova mera doneti mnogo više uklanjanja nelegalnih objekata nego do sada, jer se na rušenje čekalo okončanje predugih upravnih i sudskih sporova, izjavila je Mihajlović.

Ona je istakla i da se izmene zakona ne odnose samo na one koji su već prekršili zakon, već deluje i preventivno na sve one koji u kršenju ovog zakona vide priliku da se enormno obogate.

“U izmenama ovih zakona predviđeno je da svi nelegalni objekti imaju zabranu prometovanja do donošenja konačnog rešenja o ozakonjenju, ili njegovog odbijanja. Ova odredba usmerena je pre svega protiv svih onih nedgovornih investora koji žele kršenjem zakona i izbegavanjem plaćanja
građevinskih i komunalnih opštinskih i gradskih taksi da se obogate. Zbog njih uvodimo ovu zabranu i neće moći da trguju nelegalnim objektima”, objasnila je ona.

Ona naglašava da će sa izmenama zakona opštinski i gradski građevinski inspektori dobiti mnogo veća prava, ali i veće obaveze koje treba da dovedu do toga da se stane na put gradnji nelegalnih objekata, navodeći da je za to potreban društveni konsenzus.

Apelovala je na građane da ne kupuju nelegalne objekte jer će imati problema sa takvim nekretnima, da opštinski organi nelegalne objekte ne priključuju na komunalnu infrastrukturu, da Poreska uprava ne dozvoli da se nelegalni objekti koriste za obavljanje bilo koje delatnosti.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar