Kuršumlija: Ulaganje u turizam za oživljavanje opštine

|   Info
Jedna od najsiromašnijih opština u Srbiji, Kuršumlija, godinama se suočava sa migracijom stanovništva, koje odlazi zbog posla.
Foto: KCN, Ružica Simonović

Izvor: RTS


U ovoj opštini razvojnu šansu vide u turizmu, jer na svojoj teritoriji imaju tri banje, od kojih su dve i Lukovska, ako je suditi po broju izdatih vaučera, najtraženije u Srbiji. Čeka se oživljavanje treće, Kuršumlijske koja je zbog lekovitih voda bila jedna od najpoznatijih u Evropi.

Prolom i Lukovsku banju prvih sedam meseci posetilo je preko trideset hiljada turista i ostvareno 120 hiljada noćenja. U blagodetima ovih banja uživaju domaći i inostarni gosti.

"Lečenje je veoma dobro, dopada mi se hrana, sve je komforno i lepo, uopšte je u Srbiji sve fantastično. Moje srce je u Srbiji", kaže Viktor Vladimirov, gost iz Rusije.

"Došla sam sa svojom prijateljicom malo da se opustim, da se odmorimo od svih problema i kućnih poslova"; dodaje Katica Milošević, gošća iz Kruševca.

Poslednjih 20 godina Prolom i Lukovska banja se ubrzano razvijaju.

"Izgradili smo hotele, sportske terene, ski stazu, tako da imamo uslove za sve generacije, od najmlađih do najstarijih. Ono šro sada činimo gradimo novi hotel u Lukovskoj banji na sedam hiljada kvadrata, sa četiri zvezdice. Hoćemo da jednostavno nadgradimo da gosti imaju pored prirode i sve ostale elemente koje ima savremeni turizam", kaže Radovan Raičević, generalni direktor AD Planinka Kuršumlija.

Ekonomski intres zadržao je mnoge na ovom prostoru koji su u turizmu započeli sopstveni biznis.

„Razvojem banje i izgradnjom hotela počeo je i privatni smeštaj da se gradi. Tako možemo slobodno da kažemo da danas ima 240 registrovanih postelja, tako da i tu naši meštani, pored toga što rade u hotelu imaju dodatni prihod od privatnog smeštaja", objašnjava Goran Stevanović, predsenik Mesne zajednice Lukovska banja.

Nekad najpopularnija banja na prostorima bivše Jugoslavije i čuvena u Evropi, Kuršumlijska banja, nažalost, danas ne radi. Njenim oživljavanjem bilo bi posla za mnoge koji već spremaju kofere da napuste ovu sredinu. Šansa i opstanak ovog kraja upravo zavise od razvoja banjskog turizma.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar