Međunarodni dan mladih

|   Slajder
Mladima je potreban prostor u kome mogu da provode vreme zajedno, učestvuju u aktvnostima prema svojim potrebama i interesima, učestvuju u donošenju odluka i slobodno se izražavaju saopštio je Populacioni fond Ujedinjenih nacija povodom Dana mladih.
Foto: pixabay.com


Izvor: Tanjug

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić čestitao je mladima Međunarodni Dan mladih i poželeo im da budu kreativni, da uče i u kontinuitetu unapređuju svoja znanja i veštine, jer "gradeći sebe menjaju i svoju okolinu".

Ministarstvo omladine i sporta nastaviće sa brojnim aktivnostima i projektima koji će doprineti još boljem položaju mladih u našem društvu navodi se u saopšetnju Ministarstva.

"Naš ideal je Srbija koja mladima omogućava da se ostvare na ličnom, društvenom i profesionalnom planu, te ćemo da nastavimo da vam pružamo podršku u zajedničkom ostvarenju ove vizije", naveo je Udovičić.

On je izrazio nadu da je Srbija predanim radom pokazala kako je za nju Dan mladih svaki dan i da će nastaviti trudom da dokazuje da misli na mlade svih 365 dana u godini.

Mladi treba da menjaju region

Generalni sekretar i zamenik generalnog sekretara Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO), Đuro Blanuša i Fatoš Mustafa, čestitali su u pismu mladima njihov dan i pozvali ih da učestvuju u promeni, rekavši da veruju u mlade i da "bolji region kreće sa mladima", kao i da "kultura separacije" ne služi njihovim interesima.

"RYCO veruje da bi mladi ljudi regiona trebalo da sudeluju u stvaranju kulture mobilnosti, kulturalne razmene i pomirenja. Trebalo bi da aktivno doprinose razvoju demokratije, društvenog i ekonomskog prosperiteta i evropskih integracija u sve više otvorenom regionu Zapadnog Balkana", poručili su Blanuša i Mustafa u svom pismu.

Kako se navodi u saopštenju Kancelarije, Blanuša i Mustafa veruju da bi vlade država Zapadnog Balkana trebalo da pruže podršku razmeni mladih i uključenju mladih u procese donošenja odluka.

"To je razlog zbog kog će RYCO fokusirati svoje programske aktivnosti na stvaranje prilika za mlade, kako bi se oni uključili u aktivnosti koje grade međusobno razumevanje i pomirenje u građanskim, društvenim, obrazovnim i sportskim domenima", navodi se u pismu.

Inače, u celom svetu obeležava se Međunarodni Dan mladih sa ciljem da skrene pažnju na probleme, kulturna i pravna pitanja omladine, učenika, studenata.

Generalna Skupština UN ustanovila je 12. avgust kao Međunarodni dan mladih, a u Srbiji se slavi od 2007. godine.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar