Mogerini: Razmotren napredak, nova runda dijaloga za nekoliko nedelja

|   Info
Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini i predsednici Srbije i Kosova Aleksandar Vučić i Hašim Tači razmotrili su danas u Briselu napredak u razgovorima o okvirima za pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa.
Foto: Fonet

Izvor: Beta

Kako je saopštila Evropska komisija posle sastanka, dogovreno je da se nova runda političkog dijaloga na njavišem nivou održi za nekoliko nedelja kako bi nastavili rad na tome.

U novoj rundi dijaloga Beograda i Prištine, Mogerini se danas sastala prvo sa delegacijom Kosova koju je predvodio predsednik Hašim Tači, potom sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem posle čega je usledio zajednički trojni sastanak.

Visoka predstavnica Evropske unije (EU) Federika Mogerini sastala se danas u Briselu zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i Kosova Hašimom Tačijem u okviru dijaloga pod okriljem EU, javila je njena portparolka.

Portparolka Maja Kocijančić napisala je na Tviteru da je trilateralni sastanak u toku a ranije je javila da se Mogerini odvojeno sastala s delegacijama Srbije i Kosova.

"Federika Mogerini sastala se s Hašimom Tačijem, Ramušom Haradinajem, Kadri Veseljiem i Bedžetom Pacolijem uoči dijaloga uz posredovanje EU ali takođe da razgovara o liberalizaciji viza i napredovanje na evropskom putu", napisala je Maja Kocijančić na Tviteru.

U delegaciji Prištine učestvuju svi institucionalni i politički lideri parlamentarnih političkih stranaka koje su deo vladine koalicije, odnosno Tači, predsednik Skupštine Kadri Veselji, premijer Ramuš Haradinaj, kao i zamenici premijera Bedžet Pacoli, Fatmir Ljimaj i Dardan Gaši.

U Briselu se danas nastavlja dijalog Beograd-Priština pod posredstvom EU. Prvo Mogerini održava odvojene sastnke se delegacijama a zatim će uslediti inteznivni razgovori u različitim formatima, uključujući i trilateralni sastanak.

I predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Kosova Hašim Tači otputovali su u Brisel veče pred sastanak.

Visoka predstavnica najavila je da će se razgovarati o dosadašnjem napretku u razgovorima o sporazumu o sveobuhvatnoj normalizaciji i sledećim koracima kako bi se osiguralo da dve strane nastave razgovore pojačanim tempom.

Poslednji sastanak Vučića i Tačija bio je 15. juna u Briselu.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar