Tači o sastanku s Vučićem: Najteži u poslednjih šest godina

|   Info
Kosovski predsednik Hašim Tači je današnji sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Briselu, uz posredovanje šefice evropske diplomatije Federike Mogerini, ocenio "najtežim u poslednjih šest godina".

Izvor: Tanjug

Hašim Tači je posle nove runde razgovora ocenio da očekuje da proces postane još teži sa mogućim ometanjima.

"Sastanak na nivou predsednika bio je kratak, mogu reći veoma težak. Možda najkraći i najteži od svih sastanaka u poslednjih šest godina. Ali naša posvećenost evropskoj budućnosti je ozbiljna i odgovorna. Radićemo maksimalno kako bismo postigli konačan sporazum. I dalje vidim svetlo na kraju tunela iako mislim da će biti veoma teško", rekao je Tači.

Naveo je da je prištinska delegacija spremna i jedinstvena kada su u pitanju dijalog, pregovori i postizanje sporazuma sa Srbijom, ali i ocenio da i dalje nedostaje smelost da se srpski narod oslobodi "nepravednog i istorijskog tereta u odnosu sa Kosovom".

"Srbija i dalje misli da je Kosovo njen deo i i dalje živi u mentalitetu prošlosti. I sam Vučić treba da shvati da je Kosovo suverena država ali radićemo na postizanju konačnog sporazuma kako bi bio pobednički i kredibilan i za Kosovo i za Srbiju", kazao je Tači.

Naglasio je, međutim, da su svi svesni da se mora postići sporazum i da dijalog nema alterantivu.

"Svesni smo da mora da se postigne jedan sporazum, da dijalog nema alternativu, ali treba da bude dostojanstvn za obe zemlje. Kako će da se ponaša Srbija, to je njihova stvar, ali što se pre oslobode sna iz prošlosti i shvate realnost da je Kosovo suverena zemlja, to će biti i u njihovom interesu", istakao je Tači.

Dodao je da EU i SAD imaju isti stav kada je reč o napredovanju regiona u procesu EU integracija i kao primer naveo rad na postizanju sporazuma između Makedonije i Grčke.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar