Tači i Haradinaj ne veruju jedan drugom, obojica u Briselu

|   Info
Ministar spoljnih poslova Srbije kaže da su u Brisel danas otišli i Tači i Haradinaj jer je to tražio Brisel.
foto: Fonet

 

Izvor: b92

Naime, kako je Ivica Dačić objasnio za TV Prva, do sada se uvek dešavalo da se nakon razgovora u Briselu ništa ne postigne jer se dešava to da kosovski predsednik Hašim Tači okleva da bilo šta uradi zbog premijera Ramuša Haradinaja, ili obrnuto.

Sada ih je, kako kaže, Brisel pozvao obojicu da se nađu u isto vreme na istom mestu, kako se takve stvari i izgovori više ne bi dešavali. „To samo pokazuje da oni ne veruju jedan drugom“, dodao je Dačić.

Komentarišući posetu predsednika Srbije Aleksandra Vučića Francuskoj, odnosno razgovor s predsednikom Emanuelom Makronom, šef srpske diplomatije kaže da će to samo ojačati međunarodnu poziciju Srbije, koja se znatno poboljšala proteklih godina.

„Svakako da je važno da imamo što jaču međunarodnu poziciju i u tom smislu se pozicija Srbije promenila. Postali smo pouzdan i kredibilan partner, koji ne iznenađuje svojim potezima partnere na zapadu i istoku“, kaže Dačić.

„S druge strane“, dodaje on, „Srbija je posvećena dijalogu i mirnom rešenju pitanja u regionu i u tom smislu je pozitivan efekat posete Francuskoj i ponovnog zbližavanja s tom zemljom.“

Prema njegovim rečima, sada nam predstoji dalji rad sa pojedinim zemljama, tradicionalnim partnerima Srbije, poput SAD. „Glavni cilj nam je da se uspostave kontakti i saradnja sa administracijom predsednika SAD Donalda Trampa, odnosno s njim, kao i sa državnim sekretarom Pompeom i ministrom spoljnih poslova Pensom.

„Važno je da se tu nađe zajednički interes kako bi svi bili spremni da se podrži naša ideja o kompromisnon rešenju našeg najvećeg problema – Kosova“, ističe Dačić.

Prilika za to će biti, kako kaže, već sledeće nedelje, kada će u Vašingtonu biti obeleženo 100 godina od kada je srpska zastava podignuta na Beloj kući.
„Na skup u Vašingtonu koji organizuje Pompeo, ide premijerka Srbije, kao i ja, a biće i Pens. Probaćemo da napravimo iskorak dalje u tim odnosima, da bi imali podršku za rešenje pitanja Kosova“, kaže šef srpske diplomatije.

S druge strane, „nećemo zbog puta u EU i ucena s te strane, napustiti naše prijatelje. Vučić se sataje s kineskim predsednikom na kineskom Davosu, takođe Putin dolazi u posetu Srbiji“.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar