Koha: Tači neće crvene linije

|   Info
Predlog platforme Demokratske partije Kosova o dijalogu sa Srbijom ne svidja se predsedniku Kosova Hašimu Tačiju jer ga ograničava u dijalogu, piše Koha.
foto: Fonet

Izvor: Beta

Tačiju se posebno ne sviđa deo u kojem su određene crvene linije koje onemogućavaju promene granica, kazali su anonimni izvori dnevnika Koha ditore.

"Pregovaračka pozicija koja je zasnovana na paketu (specijalnog izaslanika UN za Kosovo Martija) Ahtisarija i mišljenje Međunarodnog suda pravde o zakonitosti proglašavanja nezavisnosti vide se kao smetnja za postizanje kompromisa sa Vučićem", rekao je izvor dnevnika.

U međuvremenu kabinet predsednika Kosova, kao ni Vlada nisu se izjasnili oko dokumenta koji je predložila DPK pred sledeći sastanak Tačija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

U predlogu platforme DPK, kako su je objavili prištinski mediji, određene su crvene linije o pitanjima o kojima se neće pregovarati sa Srbijom. U predlogu se navodi da Kosovo neće pregovarati o svojoj državnosti, suverenitetu i integritetu.

"Kosovo ne prihvata rezultate dijaloga koji ugrožavaju funkcionalnost države i institucija, kao i rezultate koji krše pojedinačna prava i slobode ili bilo koje grupe, zajednice ili etničke pripadnosti. Kosovo neće prihvatiti treći nivo vlasti koji dovodi u pitanje unutrašnje institucionalno funkcionisanje. Kosovo ne prihvata rešenje koje može da stvori negativne presedane za mir i stabilnost u zemlji i regionu", navedeno je u dokumentu koji je objavila i Koha ditore.

U okviru rasprava i opcija o konačnom pravno-obavezujućem sporazumu Koha piše da može doći do promena Ustava Kosova, pošto su zahtevi srpske strane izvan paketa Martija Ahtisarija. I Srpska lista traži izmene Ustava i zakona kako bi se oni prilagodili ovlašćenjima koje prema njima treba da ima Zajednica opština sa srpskom većinom.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar