Nova runda dijaloga Beograda i Prištine sutra u Briselu

|   Info
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sutra u Briselu s kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, u novoj rundi razgovora o sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.
Foto: Fonet

Izvor: Tanjug

Sastanak kojem će prisustvovati i šefica diplomatije EU Federika Mogerini, trebalo bi da počne oko devet časova ujutru i da završi se rano popodne, saznaje Tanjug u Briselu.

Prema nezvaničnim informacijama, očekuje se da pored Hašima Tačija u delegaciji Prištine budu i premijer Ramuš Haradinaj i predsednik parlamenta Kadri Veselji.

U delegaciji Beograda će, pored predsednika Vučića, biti i šef kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Šefica diplomatije EU Federika Mogerini, koja će biti domaćin ovog sastanka, najavila je da će se na sastanku u sredu "sagledati dosadašnji napredak u razgovorima o sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji i isplanirati sledeće korake i sastanke kako bi se osiguralo da se rad između obe strane nastavi intenzivnim tempom".

Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić kaže da će se na sutrašnjem sastanku razgovarati o napretku u postizanju sporazuma o celovitoj normalizaciji odnosa, ali i o intenziviranju rada na sveobuhvatnom sporazumu.

Sutrašnja runda razgovora će, kako je navela, početi odvojenima sastanicima Federike Mogerini sa obe delegacije, a potom će uslediti trilaterani sastanak. Kocijančić je navela mogućnost razgovora "u različitim formatima" i "bez prisustva Federike Mogerini".

Nije, međutim, mogla da potvrdi da li će uskoro biti održana još jedna runda razgovora predsednika Srbije i Kosova.

"Za nas je važno da je rad u toku i da su kontakti redovni", navela je Kocijančić.

Na kraju prethodne runde razgovora, koja je održana 24. juna u Briselu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da srpska strana u razgovorima traži kompromisno rešenje i "bori se za da dobije nešto, a ne ništa".

Istovremeno, Vučić je naglasio i da je postignut važan dogovor da se svi problemi rešavaju u miru, poštujući jedni druge i garantujući bezbednost građana.

Prištinska strana je nakon prethodne runde dijaloga poručila postoji "dobar momentum i pravo vođstvo za postizanje sprazuma".

U međuvremenu, na KiM su uhapšena petorica Srba za koje se sumnjalo da su pretili srpskim pripadnicima KBS-a da napuste ovu formaciju.

Posle intrevencije zvaničnika iz Beograda i najave mogućeg prekida dijaloga zbog tog incidenta, privedeni su pušteni istog dana.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar