NBS: Inflacija u julu 2,4 odsto, rast BDP-a biće četiri odsto

|   Info
Inflacija u julu je iznosila 2,4 odsto, a nova projekcija NBS predviđa privredni rast od četiri odsto u 2018. godini, izjavila je guvernerka Jorgovanka Tabaković.

Izvor: Tanjug


"Niska inflacija je postala normalnost u Srbiji, što znači da smo bili uspešni u našem osnovnom cilju", rekla je Tabakovićeva na prezentaciji "Izveštaja o inflaciji - avgust 2018" koji je Izvršni odbor NBS usvojio na sednici održanoj 9. avgusta.

Istakla je da se taj izveštaj, koji je bolji nego prethodni, poklapa sa šestogodišnjicom njenog mandata na mestu guvernera, kao i da je inflacija 2012. godine iznosila 12,9 odsto.

"Takođe, učešće investicija u BDP-u će preći 22 odsto, što je bio jedan od naših ciljeva i dokaza dugoročnosti politike koju vodimo. Neto priliv direktnih stranih investicija će ove godine preći 2,6 mlijardi evra", naglasila je Tabakovićeva.

Kako je rekla, prema novim projekcijama NBS, privredni rast u Srbiji će ove godine iznositi četiri odsto.

Navela je i da su neto devizne rezerve na kraju jula iznosile 9,5 milijardi evra.

Međugodišnja inflacija se nakon minimuma u aprilu, u maju očekivano vratila u granice cilja od 3 plus-minus 1,5 odsto i u junu je iznosila 2,3 odsto.

Inflatorni pritisci po osnovu većine faktora i dalje su niski, što potvrđuje bazna inflacija na minimumu od 0,8 odsto, kao i inflaciona očekivanja usidrena oko centralne vrednosti cilja od tri odsto.

Nakon smanjenja referentne kamatne stope za ukupno 50 baznih poena u martu i aprilu na tri odsto, Izvršni odbor NBS nije menjao visinu referentne kamatne stope.

"Rastu kreditne aktivnosti"

Kretanja u međunarodnom okruženju od prethodnog izveštaja obeležili su povoljni izgledi za globalni privrededni rast, umerena globalna inflacija, kao i povećana divergentnost monetarnih politika vodećih centralnih banaka.

Rastu kreditne aktivnosti (7,6 odsto međugodišnje u junu) doprinose faktori i na strani ponude i na strani tražnje.

To se uz aktivnosti na rešavanju pitanja problematičniih kredita odražava na dalji pad učešća tih kredita u ukupnim kreditima, na 7,8 odsto u junu, što je najniži nivo od 2008, kada je taj pokazatelj kvaliteta portfolija uveden.

"Bruto domaći proizvod Srbije raste 11 uzastopnih tromesečja i ove godine će, prema našim novim projekcijama, zabeležiti stopu rasta od četiri odsto. To je za 0,5 odsto više u odnosu na našu projekciju iz maja zbog rasta građevinarstva i poljoprivde bržeg od projektovanog, posmatrano s proizvodne strane odnosno zbog bržeg rasta investicija, posmatrano s rashodne strane", navodi guvernerka.

"Postignuti su dugoročno održivi rezultati"

Dodala je da NBS očekuje da takva kretanja budu nastavljena i u narednom periodu, s obzirom na to da povoljni domaći uslovi podržavaju rast invesiticija i izvoza, a time i rast zaposlenosti i životnog standarda građana.

"Ono što je najvažnije - postignuti su dugoročno održivi rezultati", naglasila je Tabaković.

Govoreći o inflaciji, ona je rekla da je inflacija u Srbiji u proseku od dva odsto, to jest, na nivou inflacije u evropskim zemljama.

"Pet godina zaredom, inflacija je niska, stabilna, predvidiva i uporediva sa evropskim zemljama, a u NBS se veruje da će inflacija biti niska i u budućnosti", naglasila je guvernerka.


  

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar