Nedelja ruskog dečjeg filma od 17. do 20. septembra

|   Info
Nedelja ruskog dečjeg filma u Srbiji, šesta po redu, pod nazivom „Bajke detinjstva”, biće održana od 17. do 20. septembra.
Foto: Beoinfo

 

Izvor: Beoinfo

To je danas najavila zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović na konferenciji za novinare u Starom dvoru.

Manifestacija će se održati u osam ustanova kulture, a organizuju je Grad Beograd, moskovska kompanija „Vifsaida”, Srpsko odeljenje Međunarodnog društvenog fonda jedinstva pravoslavnih naroda i Omladinsko pozorište „Dadov”.

Andrea Radulović je podsetila da se ova manifestacija održava u Beogradu po drugi put i izrazila nadu da će i ove godine posećenost biti na visokom nivou. Ona je istakla da će manifestacija biti otvorena 17. septembra u 11 časova u Kulturnom centru Beograda i ukazala da će, pored projekcija u KCB-u, sa ruskim filmom biti upoznata i  deca u ustanovama kulture u Sopotu, Mladenovcu, Lazarevcu, Obrenovcu, Rakovici, centrima „Šumice” i „Vlada Divljan”, kao i u „Dadovu”.

– Ponosna sam što će sada i najmlađi Beograđani biti u prilici da uživaju u projekcijama najboljih ruskih bajki i što će moći da se druže, zabave i dožive sve te filmove, ali isto tako i da bolje upoznaju rusku kulturu. Bajke se pričaju na jednostavnom i razumljivom jeziku jer u njima uvek pobeđuje dobro i svaka ta priča je jedno iskustvo više. Festival ruskog filma će i ove godine pružiti priliku mladima da se upoznaju sa ruskom kulturom i tradicijom i da kroz projekcije vide koliko su naša dva naroda povezana i koliko dele iste životne vrednosti – istakla je Andrea Radulović.

Viši savetnik ambasadora Rusije u Srbiji Aleksandar Kononuhin podsetio je da se ove godine obeležava 180 godina uspostavljanja odnosa Srbije i Rusije. On je kazao da Nedelja ruskog dečjeg filma predstavlja deo programa te proslave i najavio projekcije savremenih dečijih filmova za koje vlada veliko interesovanje u čitavom svetu, posebno u Kini i SAD.

Direktor Nedelje ruskog dečjeg filma u Srbiji Filip Kudrjašov naglasio je da su deca budućnost, kao i da filmovi koji će biti predstavljeni ne prikazuju nasilje i pozitivno utiču na razvoj mališana.

Na otvaranju u Kulturnom centru Beograda, između ostalih, biće prikazan igrani film „Poslednji vitez” u režiji Dmitrija Đačenka. Na programu će se naći i igrani film „Bekstvo rogatih Vikinga ili pet dana iz života Džonija Vorobjova” u režiji Jevgenije Sterligove, a najmlađi će imati priliku da pogledaju i deset animiranih filmova najstarijeg filmskog studija „Sojuzmultfilm” i šest ostvarenja najmlađeg studija filmske animacije „Pčela”. Kako su organizatori najavili, na festivalu će biti prikazano više od 100 filmova koje će imati prilike da vidi više od 30.000 dece.

Foto: Beoinfo

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar