Nestali da ne budu taoci država

|   Info
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić poručila je danas, na komemorativnoj akademiji povodom obeležavanja Međunarodnog dana nestalih lica, da nestali i njihove porodice ne smeju biti taoci neuređenih političkih odnosa među državama u regionu.
Foto: Fonet

 

Izvor: FoNet

Ako je zajednički region, zajednička je obaveza da se to bolno pitanje konačno reši udruženim snagama, rekla je Brnabić ukazujući da se radi o jednom od poslednjih nezatvorenih poglavlja u ratu.

Naše društvo je mnogo učinilo i ponosim se zato Srbijom. Naša društva neće biti u stanju da prevaziđu prošlost i prebole otvorene rane i okrenu se budućnosti, ocenila je Brnabić.

Ne mogu ni da zamislim kako se osećaju porodice koji su izgubile nekoga na takav način, ne znaju gde su i kakva sudbina je zadesila njihove najmilije, rekla je Brnabić.

Prema njenim rečima, sve priče porodica moraju ostati kao podsetnik da se nikada ne sme prestati u potrazi za nestalima i da se svirepi zločini ne zaborave.

Tužno je i realnost je da posle toliko decenija od sukoba ne samo da nisu istražene sudbine nestalih, več da se nekada o njima ne sme slobodno ni govoriti, ukazala je Brnabić.

Učinićemo sve da saradnja sa drugim stranama u potrazi za nestalima bude rasterećena politizacije i da se tretira kao crvena linija, civilizacijska linija preko koje se ne sme prelaziti u dnevno političkoj komunikaciji, u sticanju političkih, izbornih ili bilo kakvih bodova, naglasila je Brnabić.

Predsednik Komisije Vlade Srbije za pitanja nestalih lica Veljko Odalović rekao je da je na današnjih dan rasvetljena sudbina 10.281 lica.

Srbija se suočila sa posledicama, imala je snage da na svojoj teritoriji pronađe izmeštene masovne grobnice sa 900 nestalih i 458 grobnih mesta na teritoriji koja su u rečnim tokovima ili kroz zdravstvenne ustanove sahranjena kao NN lica. Identifikovali smo više od 300 i predali porodicama, rekao je Odalović.

Srbija se suočila i sa istragama, pokazala odgovoran odnos odgovorne države prema tom problemu. Dok se to pitanje ne reši to će uticati na stabilizaciju odnosa u regionu, smatra Odalović.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar