Rešeno 72 odsto slučajeva nestalih

|   Info
Predsednik Komisije za nestala lica Veljko Odalović informisao je danas glavnog tužioca Mehanizma za međunarodne krivične tribunale Serža Bramerca da je rešeno 72 odsto slučajeva 35.000 nestalih lica u ratovima na prostoru Jugoslavije i da se trenutno traga za još 10.280 osoba.
Foto: televizija Kopernikus

 

Izvor: FoNet

Odalović je rekao da se trenutno radi po dva zahteva koje je Hrvatska iznela na poslednjem sastanku, saopštila je Komisija za nestala lica.

On je rekao da je u procesu traženja nestalih potrebna i pomoć relevantnih međunarodnih organizacija, posebno onih koje su bile i još su prisustne u regionu.

Odalović je dodao da je jedan od ključnih prioriteta pristup arhivama, kako nacionalnim tako i arhivama međunarodnih organizacija.

On je ocenio da je osnivanje Specijalizovanih veća i Specijalizovanog tužilaštva za ratne zločine počinjene na Kosovu i Metohiji veoma važno i da Srbija prikuplja dokazni materijal u cilju procesuiranja odgovornih i pozvao da slučajevi koji se povezuju sa "Žutom kućom" dobiju epilog.

Bramerc je rekao da pitanje nestalih pored svoje kompleksnosti i osetljivosti, ima i sklonost ka politizaciji.

On je rekao da je Haški tribunal bio usmeren na istrage i procesuiranje odgovornih za ratne zločine, a da Mehanizam sada ima mogućnost da pruži dodatnu pomoć u rešavanju pitanja nestalih.

On je ocenio da je važno usvajanje Deklaracije o nestalim licima na londonskom Samitu i potpisivanje Okvirnog plana u Hagu.

Bramerc je izrazio spremnost za unapređenje neposredne saradnje i pristup nadležnih tela za traženje nestalih lica arhivama Haškog tribunala.

Specijalni izaslanik predsednika Srbije za rešavanje pitanja nestalih lica sa Hrvatskom Veran Matić rekao je da je za pomirenje i stabilizaciju odnosa u regionu veoma značajno da se proces traženja nestalih depolitizuje, navode se u saopštenju.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar