Nije postignut napredak

|   Info
Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar - Kitarović izjavila je, govoreći o odnosima Srbije i Hrvatske, da je razočarana što nije postignut napredak u rešavanju problema nestalih.
Foto: YouTube printscreen

 

Izvor: FoNet, Slobodna Dalmacija, Hina

„Ne znam kako se oseća gospodin Vučić, ali ja se lično osećam razočarano što nije postignut napredak na rešavanju pitanja nestalih osoba“, rekla je Grabar Kitarović, u intervjuu za “Slobodnu Dalmaciju".

Komentarišući spoljnopolitičke teme istakla je da je „stvarno zabrinuta zbog BiH“.

„Apsolutno odbijam bilo kakve optužbe o mešanju u unutrašnje stvari zbog traženja izmene izbornog zakona, jer upravo je sam Ustavni sud BiH doneo odluku da je izborni zakon neustavan. Prema tome, sve što tražimo jeste da se taj zakon uskladi s Ustavom“, istakla je Grabar Kitarović.

Naglasila je kako Hrvatska nije jedina koja traži promenu izbornog zakona u BiH.

„Stoga ćemo zajedno s drugim državama koje insistiraju na promeni zakona, od članica EU do SAD, insistirati na uspostavi funkcionalnih i legitimnih vlasti, na dobrobit sviju u BiH,“ rekla je hrvatska predsednica, prenela je Hina.

Ona je ocenila i da je Hrvatskoj potrebna konsenzualna strategija razvoja i da je potrebno napraviti odlučne reforme, čak i po cenu gubitka izbora.

"Onaj političar koji bude spreman napraviti odlučne pa i one nepopularne reforme, čak i po cijenu gubitka idućih izbora, dao bi najveći doprinos boljitku Hrvatske“, rekla je Grabar Kitarović.

Hrvatska, prema njenim rečima, treba da donese strategiju razvoja o kojoj se mora postići nacionalni konsenzus i elementi te strategije ne bi se smeli koristiti za dnevnopolitičke svrhe i menjati sa svakom promenom vlasti.

"Potrebna nam je strategija razvoja o kojoj moramo postići nacionalni konsenzus svih stranaka o općenitom pravcu u kojem idemo i vidimo Hrvatsku za 10, 15 ili 50 godina. Gdje je tu hrvatska brodogradnja, kako može biti konkurentna? Što je s ostalim industrijama i delatnostima? Na šta ćemo staviti naglasak u cilju proizvodnje dodane vrednosti?", istakla je Grabar- Kitarović.

Upozorila je, uz ostalo, i na pitanja migracija, demografije, tržišta rada, zdravstvenog i penzionog sistema, školstva.

Grabar-Kitarović nije za promenu sadašnjih ovlašćenja predsednika Republike, a veruje u podršku HDZ, ako odluči da se kandiduje za novi predsednički mandat.

„Izabralo me više od milijun i sto tisuća građana, a ja sam odgovorna njima, jednako kao i onima koji me nisu birali“, rekla je Grabar-Kitarović.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar