Nordijska iskustva

|   Info
Ambasade Danske, Finske, Norveške i Švedske sa Nordijskom poslovnom alijansom u Srbiji organizovale su seminar "NorDig - Nordijska iskustva u oblasti digitalizacije" koji je održan u Jugoslovenskoj kinoteci.
Foto: FoNet

 

izvor: FoNet

Seminar je imao za cilj nastavak javno-privatnog dijaloga između nordijskih kompanija i institucija i Vlade Srbije, kao i predstavljanje nordijskih iskustava u oblasti digitalizacije i inovacija.

Razgovor sa predstavnicima državnih institucija i lokalnih organizacija bio je usmeren na definisanje zaključaka o tome kako da se zajedničkim naporima podstakne unapređenje u oblasti digitalizacije javne uprave u Srbiji.

Foto: FoNet

Ambasador Švedske Jan Lundin rekao je na seminaru da danas u nordijskim zemljama digitalizacija prožima reformske procese u svim oblastima, od zdravstva do poreskog sistema.

"Nordijski region jedan je od najdigitalizovanijiih na svetu, upravo zarad dobrobiti građana. Vlada Srbije predvođena premijerkom Anom Brnabić stavila je digitalizaciju javne uprave na sam vrh prioriteta, što mi pozdravljamo i aktivno podržavamo", rekao je švedski ambasador.

Kako je istakao, cilj konferencije je da se pronađe novi prostor za saradnju u ovoj oblasti.

Reforme u oblasti digitalizacije doneće brojne benefite građanima Srbije i stvoriti preduslove za viši životni standard, kao i veću transparetnost, a samim tim i veće poverenje u društvo", rekao je ambasador Jan Lundin.

Ministar državne uprave i lokale samouprave Branko Ružić rekao je da bez digitalizacije, nijedna ekonomija, nijedna kompanija, pa čak nijedan individualac ne može da razvije svoj pun potencijal danas.

On je podsetio na učinjeno u procesu digitalizacije u okviru reforme javne uprave u Srbiji i najavio javnu raspravu o Registru stanovništva, čime će se svi podaci o građanima naći na jednom mestu, u elektronskom oblik, navodi se u saopštenju.

Foto: FoNet

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar