Svilajnac-Nova era u digitalizaciji Prirodnjačkog centra

|   Info
Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević posetio je opštinu Svilajnac, Resavsku biblioteku i Prirodnjački centar Srbije u kom mu je prezentovan projekat „Digitalizacija i multimedijalna prezentacija“. Ovim projektom Prirodnjačkog centra, koji je podržalo ministrarstvo kulture, započeta je nova, digitalna era u predstavljanju izložbi.
Foto TV Kopernikus

Replike dinosaurusa iz Prirodnjačkog centra u Svilajncu sada su posetiocima dostupne i u digitalnoj formi. Ovaj projekat je odobrilo Ministarstvo kulture, pa je to i bio povod da ministar Vladan Vukosavljević poserti Svilajnac i Prirodnjački centar, i simbolično, sa direktorkom Sanjom Đurđević, pusti u rad aplikaciju koja otvara novu digitalnu eru u predstavljanju izožbi jedinstvene naučno obrazovne ustanove Svilajnca i cele Srbije. Aplikacija za mobilne telefone omogućava da svaki eksponat sada ima i dodatnu galeriju fotografija, audio i video zapis za koji sami birate pismo i jezik – srpski, engleski ili nemački, a uskoro i ruski.
Ministar Vukosavljević je tokom posete Svilajncu obišao i Resavsku biblioteku, koja ove godine obeležava 150 godina rada i postojanja i jedna je od najstarijih ustanova kulture u Srbiji, Vukosavljević je biblioteci poklonio 12 knjiga "Istorija civilizacije " Vila Đuranta, a Svilajnčani su uzvratili knjigama iz svoje izdavačke delatnosti i pozivnicom za proslavu 150 godina  Resavske biblioteke.
Adaptaciju biblioteke je 2009. i 2014. godine novčano podržalo Ministarstva kulture, koje je podržalo i projekat Prirodnjačkog centra pod nazivom "Digitalni muzej". Prirodnjački centar, zahvaljujući podršci Turističke organizacije Srbije, biće prisutan i na Sajmu turizma u Moskvi, u periodu od 11.-13.09.2018. godine.
T.Mitrović
 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar