Novac za naučnike iz Srbije

|   Info
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa predsednikom Evropskog saveta za istraživanje profesorom Žan-Pjer Burginjonom o mogućnostima da naučnici u Srbiji u što većem broju dobiju sredstva za svoja istraživanja.
Foto: Fonet

 

Izvor: FoNet

Evropski savet za istraživanje raspolaže sa ukupnim budžetom u iznosu od 13 milijardi evra koje ulaže u naučne projekte i do sada je podržao već dva projekta u Srbiji.

U saopštenju se navodi da je ERC deo okvirnog programa Horizont 2020 za istraživanja i inovacije koji pruža podršku vrhunskim istraživanjima.

Brnabić je naglasila je da su prioriteti Vlade razvoj obrazovanja, nauke i tehnologije.

Burginjon smatra da Srbija ima veliki naučni potencijal i da je nastupila nova era finansiranja nauke, koja se oslanja na tri glavna stuba - izvrsnost u nauci, vođstvo u industriji i oblast društvenih izazova, dodaje se u saopštenju Vlade Srbije.

Burginjon je podržao ideju da se osnuje regionalna kancelarija za ERC donacije, koja bi obezbedila svu neophodnu pomoć u procesu aplikacije istraživačima iz regiona.

Brnabić je istakla značaj formiranja Fondacije za istraživanja za Zapadni Balkan koji bi podršku dao najtalentovanijim mladim istraživačima u regionu.

Time bi se, smatra premijerka, dao podstrek da najkvalitetniji naučnici ostanu u svojoj zemlji.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar