Održana druga Gulašijada u Svilajncu

|   Život
Učestvovalo više od 50 ekipa iz različitih krajeva Srbije, a za posetioce priređen bogat kulturno-zabavni program. Prvo mesto osvojila ekipa „Jedite kod Džoa“ iz Svilajnca
Najbolji gulaš pripremio je Nenad Stevanović, iz ekipe "Jedite kod Džoa". Foto: TV Kopernikus

 

Ekipa „Jedite kod Džoa“ pobedila je protekle nedelje na drugoj po redu Gulašijadi održanoj u Svilajncu.

Učestvovalo je 56 ekipa kako iz Svilajnca, tako i iz ostalih krajeva Srbije. Takmičari su dali sve od sebe kako bi pripremili najbolji gulaš. Događaju je prisustvovala i zamenica gradonačelnika opštine Svilajnac, Dragana Radević. Ona je istakla da je zadovoljna organizacijom ovogodišnje manifestacije, koja će sudeći po interesovanju takmičara i posetilaca sigurno imati dug vek:

-Kad krenemo sa nekom manifestacijom, težimo ka tome da ona postane tradicionalna i da traje dugo. Vreme nas je poslužilo i mislim da je organizacija bila dobra. Cilj jedne ovakve manifestacije je ne samo takmičenje, nego pre svega druženje i jedno saborovanje. Iduće godine bi trebalo da bude treća Gulašijada i trudićemo se da postane tradicionalna –rekla je Radević.

Atmosfera je bila i više nego pozitivna. To se moglo videti po osmesima prisutnih, kako takmičara, tako i posetilaca. Za većinu takmičara, ova manifestacija je bila prilika da se druže, dok je, prema njihovim rečima, nagrada u drugom planu. Svako je spremao na svoj način, a kada su upitani za tajnu dobrog gulaša, malo ko je hteo da je oda. Ipak, gostoprimljivost je bila na najvišem nivou, tako da nas je svaka ekipa ponudila da priđemo za štand i probamo njihov gulaš.

Tročlani, eminentni žiri činili su: Dejan Stanković, predsednik Kulinarske Federacije Srbije, Miloš Jovanović, predsednik Asocijacije Šefova kuvara Srbije i Jovica Đurđević, predsednik Udruženja „Master Chefs“ iz Švajcarske. Oni nisu imali nimalo lak zadatak, s obzirom na to da je trebalo probati po malo od svih 37 prijavljenih gulaša. Prema njihovim rečima, svi su bili odlični, ali finese su presudile. Pehar za najbolji gulaš osvojila je ekipa „Jedite kod Džoa“ koju predvodi Nenad Stevanović. Drugo mesto osvojila je ekipa „Mi, vi, oni i Toša“, dok je treće mesto pripalo ekipi restorana „Talija“. Pobednik je bio i više nego iznenađen:

-Uopšte nisam očekivao nagradu. To mi ni na kraj pameti nije bilo. Znam da je dobar gulaš, ali nagradu nisam očekivao. Učestvovao sam i prošle godine ovde i u okolnim mestima, osvajao drugo ili treće mesto, ali nagrada mi nikada nije bila cilj. Konkurencija je bila dobra, ali prošle godine je bila jača –rekao je Stevanović, koji je s radošću primao čestitke prisutnih.

Organizatori su se potrudili da pripreme i raznolik kulturno-umetnički program tokom celog dana manifestacije. Svojim koreografijama predstavilo se nekoliko kulturno-umetničkih društava, kao i trubački orkestar iz Dublja. Priređene su i tradicionalne sportske igre, kao i parada konja. Zvezda manifestacije svakako je bila poznata estradna umetnica Nada Topčagić, koja je održala koncert posle proglašenja pobednika i oduševila prisutne svojom jedinstvenom energijom na sceni.

Organizatori druge po redu Gulašijade su Sportski savez opštine Svilajnac, kao i Centar za kulturu ove opštine. Nadležni poručuju da će ovaj događaj svakako doprineti razvoju turizma u Svilajncu i da će se potruditi da sledeće godine sve protekne u još boljoj organizaciji i raspoloženju.

Dušan Miletić
 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar