Onlajn Prirodnjački centar

|   Info
Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević posetio je danas opštinu Svilajnac i Prirodnjački centar Srbije kako bi obeležili početak nove digitalne ere u predstavljanju izložbi tog Centra.
Foto: FoNet

 

Izvor: FoNet

Lokalna samouprava u Svilajncu izdvojila je velika sredstva ali i entuzijazam, posvećenost i opredeljnost da ide u pravom smeru, rekao je Vukosavljević.

Svilajnac je tu jedan od najsvetlijih primera i u budućnosti će Ministarstvo kulture i informisanja pojačati saradnju sa Prirodnjačkim centrom u Svilajncu, ali i sa drugim ustanovama kulture, najavio je on.

Potrudićemo se da podstaknemo i podržimo lokalne samouprave koje su posvećene tehnološkom razvoju, a opština Svilajnac je jedna od vodećih u Srbiji, rekao je on.

Predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović istakao je da je pre desetak godina Prirodnjački centar bio hrabra ideja, a da je danas digitalizovani Centar u rangu sa sličnim centrima po Evropi.

Prirodnjački centar Srbije u Svilajncu je, uz finansijsku podršku lokalne samouprave, u decembru 2017. godine započeo projekat "Digitalizacija i multimedijalna prezentacija" fonda Prirodnjačkog centra, koji podrazumeva projektovanje i kreiranje baze podataka kao osnove za dalji razvoj, izradu upravljačke veb aplikacije i izradu veb aplikacije za javni prikaz digitalne kolekcije.

Ministarstvo kulture i informisanja podržalo je projekat Prirodnjačkog centra Srbije u Svilajncu, pod nazivom "Digitalni muzej" na konkursu za finansiranje projekata.

Od danas je i zvanično u upotrebi aplikacija za mobilne telefone preko koje se mogu pratiti sve izložbe i svaki eksponat Prirodnjačkog centra, bilo gde u svetu.

Aplikacija se može koristiti na engleskom, nemačkom i srpskom jeziku na latinici i ćirilici, a radi se prevod prve strane mobilne aplikacije na ruski jezik, jer će Prirodnjački centar, zahvaljujući podršci Turističke organizacije Srbije, biti prisutan i na Sajmu turizma u Moskvi od 11. do 13. septembra.

Vukosavljević je obišao je i Resavsku biblioteku Svilajnac, koja ove godine slavi jubilej - 150 godina postojanja i rada.

Foto: FoNet

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar