Policija dobila nove alkometre, kontrole vozača počele

|   Info
Pripadnici Uprave saobraćajne policije MUP vrše pojačanu kontrolu nivoa alkohola u krvi kod vozača tokom "Bir Festa", koji je počeo na Ušću.
Foto: televizija Kopernikus


Izvor: Tanjug

Prve večeri "Bir festa" Apatinska pivara je u okviru kampanje "Kad pijem ne vozim" donirala Upravi saobraćajne policije 10 alkometara najnovije generacije sa dodatnom opremom koja doprinosi kontroli saobraćaja.

Zamenik načelnika Uprave saobraćajne policije Boban Milinković kaže da MUP i Apatinska pivara godinama unazad zajedno rade na prevenciji i podizanju svesti o posledicama vožnje u alkoholisanom stanju.

Milinković navodi da je kampanja "Kad pijem ne vozim" jedna od najdugotrajnijih u Srbiji i podvlači da za sprečavanje nezgoda pod dejstvom alkohola nije dovoljna samo kontrola policije, već i vršenje uticaja na ljude i na apelovanje da u slučaju kada konzumiraju alkohol pozovu taksi, prijatelja ili "safe driver-a".

Milinković je rekao Tanjugu da se procenat saobraćajnih nezgoda u kojima učestvuju vozači pod dejstvom alkohola polako, ali sigurno smanjuje, te da je sa 12 odsto u 2015. godini smanjen na 11 odsto u 2017. godini.

U prvih šest meseci ove godine broj saobraćajnih nesreća koje su izazvali vozači u alkoholisanom stanju smanjen je na 10 odsto, kaže Milinković i dodaje da je upravljanje vozilom pod dejstvom alkohola jedan od najčešćih uzroka saobraćajnih nezgoda sa najtežim posledicama.

On je naveo da MUP vrši pojačane kontrole tokom manifestacija poput Guče, "Bir festa" i ističe da su takve kontrole dale rezultate, jer građani unapred očekuju kontrolu policije i ne odlučuju se da voze sa nedozvoiljenim procentom alkohola u krvi.

"Cilj saobraćajne policije je da kontrola alkoholisanosti vozača bude što efikasnija, kako bi vozače pod dejstvom alkohola isključila iz saobraćaja pre nego što izazovu saobraćajnu nezgodu. Novi alkometri koje je Ministarstvu ove godine donirala Apatinska pivara, doprineće ostvarenju tog cilja", zaključio je Milinković.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar