Pomoć dva puta godišnje

|   Info
Svi penzioneri u Srbiji sa primanjima nižim od 32.285 dinara od sledeće godine imaće pravo na novčanu pomoć, a očekuje se da pomoć bude isplaćivana dva puta godišnje za oko 1,3 miliona korisnika.
Foto: televizija Kopernikus

 

Izvor: FoNet, Večernje novosti

Iznos od 32.285 dinara utvrđen je prema potrošačkoj korpi i predstavlja u proseku dve trećine njenog trenutnog iznosa, a kolika će biti pomoć zavisi od stanja u državnoj kasi.

Spekuliše se da će iznos biti veći od dosadašnjih, koji su bili 5.000 dinara, s obzirom na to da gotovo pola miliona najstarijih neće biti obuhvaćeno kao ranije.

Foto: televizija Kopernikus

U 2016. godini je za jednokratnu pomoć za sve penzionere izdvojeno oko 8,5 milijardi dinara, a prošle godine u ove svrhe iz državne kase dato 8,85 milijardi. Ukoliko bi isti iznos i sada bio izdvojen, zbog manjeg broja korisnika, moglo bi se očekivati da penzioneri dobiju oko 7.000
dinara.

U nedavno usvojenim izmenama Zakona o PIO stoji da će Vlada utvrđivati kada je ta pomoć neophodna za većinu korisnika, kao i iznos koji će im biti isplaćivan, ali se, kako pišu "Novosti", već može čuti da su moguće isplate u proleće i na jesen.

Do sada su penzioneri u Srbiji dobijali jednokratnu pomoć linearno, bez obzira na iznos penzije koju primaju. Poslednji put jednokratnu pomoć penzioneri su dobili u novembru 2017. godine, a jedan od uslova za isplatu bio je da je penzioner primio oktobarsku penziju.

Očekuje se da će tako biti i sada, odnosno da će pravo imati oni korisnici koji su u evidenciji PIO fonda, a ne i oni koji su u proceduri dobijanja penzije.