Požari besne Kalifornijom

|   Info
Zvaničnici Severne Kalifornije potvrdili su da je pet osoba stradalo u žestokom požaru koji bukti severozapadno od Los Anđelesa, a sa tog područja je, kako javljaju zapadne agencije, pred vatrenom stihijom dosad evakuisano na desetine hiljada ljudi.
Foto: FoNet

 

FoNet, AFP, AP

Požar je preko noći potpuno opustošio gard Paradajz na severu Kalifornije i primorao oko 27.000 stanovnika da se evakuišu, spasavajući živote, a broj nastradalih se za sada ne zna, javlja AFP, pozivajući se na lokalne zvaničnike.

Tri požara buknula su u Kaliforniji u petak ujutro širerći se velikom brzinom, a jedan je lokalne vlasti primorao da pozovu na evakuaciju 75.000 domaćinstava, u blizini grada Tauzend Ouks, koji se još nije opravio od ovonedeljnog pokolja ukojem je bivši marinac u jednom klubu ubio 12 osoba.

Poziv na dobrovoljnu evakuaciju iz oko 75.000 domova upućen je zbog požara nazvanog Vulsi, koji je zapretio delovima Tauzend Ouksa u okrugu Ventura, područja koje je imalo reputaciju mirnog i sigurnog mesta.

Centar za tinejdžere u Tauzend Ouksu je već popunjen evakuisanim stanovništvom, a nekoliko drugih prihvatnih centara podelilo je zaštitne maske građanima, navode zvaničnici hitnih službi okruga Ventura.

Požar je ugroziio autoput 101 i prešao preko saobraćajnice na nekoliko mesta, šireći se na jug prema turističkom mestu Malibu, objavila je spasilačka služba Malibua na Tviteru.

Prema izveštajima agencije AFP, koja se poziva na vatrogasne zvaničnike, pojedini delovi glavnih autoputeva u okruzima Los Anđeles i Ventura su zatvoreni.

Prvi u nizu požara buknuo je u četvrtak popodne u okrugu Ventura, a drugi požar u istom okrugu spalio je više od 4047 hektara.

Upozorenje za evakuaciju upućeno je i stanovnicima istočnog Čika, grada od oko 93.000 stanovnika, 145 kilometara severno od Sakramenta.

Agencije javljaju da nije lokalizovan ni požatr Kemp, koji je zahvatio površinu od oko 8100 hektara, a uz pomoć vetra koji duva brže od 50 kilometara na sat, širi se ka zapadu.

Očekuje se da bi vetar mogao oslabiti u popodnevnim časovima po lokanom vremenu, što bi, kako prenosi agencija AP, omogućilo vatrogascima da počnu gašenje požara.

Foto: FoNet

Komentari i odgovori

×

Ime je obavezno!

Enter valid name

Važeća email adresa je obavezna!

Enter valid email address

Komentar je obavezan!

* Ova polja su obavezna.

Objavite prvi komentar.