Najmanje 24 žrtve požara u okolini Atine

|   Info
U požaru koji je zahvatio odmaralište Mati, istočno od Atine, život su izgubile najmanje 24 osobe, a više od 100 je povređeno, saopštili su zvaničnici. Među povređenima nema državljana Srbije. Na području Atike vlada vanredno stanje. U jutarnjim časovima stišao se olujni vetar koji je doprineo širenju vatrene stihije.

Izvor: RTS, Tanjug, Kathimerini.gr

Požari podstaknuti visokim temperaturama i snažnim vetrovima zahvatili borove šume i primorske gradove sa obe strane grčke prestonice. Vlada je apelovala na međunarodnu pomoć i sve snage usmerila na to da vatrenu stihiju stavi pod kontrolu. Među povređenima ima i dece. Dopisnica RTS-a iz Atina javlja da je tokom jutra stigla zasad nepotvrđena informacija da je blizu obale pronađeno još 26 tela.

Ne zna se koliko je ljudi ostalo zarobljeno u izgorelim kućama ili automobilima kojima su pokušali da pobegnu. Mnogi su spas potražili u moru.

Spasioci su pronašli grupu od deset turista iz Danske koji su potekle noći, bežeći od vatre, čamcem otplovili u nepoznato.  

Požar u selu Mati, koje se nalazi oko 29 kilometara od Atine, najgori je u Grčkoj od onog koji je 2007. godine zahvatio Peloponez, prenosi Rojters.

Mati se nalazi u regionu Rafina i veoma je popularan među lokalnim turistima, pre svega među penzionerima i decom koja tu dolaze da kampuju.

Zbog požara grčki premijer Aleksis Cipras je prekinuo posetu Bosni i Hercegovini.

Grčka je zatražila pomoć od EU, dok su Španija i Kipar sami ponudili pomoć.

U požaru je izgorelo i oko 100 kuća i 200 vozila.

Požari besne i zapadno od Atine, zbog čega su i tamo mnogi stanovnici napustili svoje kuće.

Taj požar preti da ugroži saobraćaj jer se nalazi blizu auto-puta, zbog čega je zatvoren put Atina-Korint, jedan od dva puta ka Peloponezu, a prekinut je i železnički saobraćaj.

 

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar