Radojičić: zidovi umesto džakova

|   Info
Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić izjavio je da će rešenje za odbranu od poplava na obali u Zemunu biti zid visine oko 50 centimetara i dužine oko pet kilometara.
Foto: Fonet

 

Izvor: FoNet, Politika

"Mobilne brane postavićemo duž obale, od Brankovog mosta sa novobeogradske strane do kluba 'Radecki' u Zemunu. Reč je o projektu zaštite Novog Beograda i Zemuna od velikih voda Dunava i Save. Cilj je da kada je visok vodostaj reke i kada se pojavi pretnja od izlivanja oprema bude brzo postavljena na obalu, a kada ne bude bilo potrebe za njom, ona bi bila skladištena", rekao je Radojičić za Politiku.

Foto: FoNet

On je objasnio da to znači kako odbrambenu liniju više ne bi činili džakovi već savremena tehnička rešenja koja bi se po potrebi čuvala i prevozila iz skladišta.

U okviru ovog projekta, kako prenosi Politkia, prvo će se obaviti građevinska priprema obale i izgraditi zid na koji će se onda, po potrebi montirati mobilna oprema. Ugovor za nabavku opreme, vredan oko 1,7 miliona evra zaključen je sa nemačkom kompanijom a sredstva su obezbeđena iz IPA fondova Evropske unije. Vrednost izgradnje odbrambenog zida za istalaciju opreme, napominje Radojičić, procenjuje se na dva miliona evra i u to nije uračunato završno uređenje staze i
prilaznih saobraćajnica.

"Srbijavode i grad upravo pripremaju akcioni dokument da bi se ispunili svi preduslovi za izbor načina finansiranja. Oprema stiže u junu 2019. godine, a plan je da zid i staza započnu da se grade 2019. godine tako da bi sve moglo da bude gotovo najranije 2020. Godine", rekao je Radojičić.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar