Rast deviznih rezervi

|   Info
Devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) na kraju novembra iznosile su 11,62 milijarde evra i u odnosu na kraj oktobra povećane su za 76,2 miliona evra, saopštila je danas Narodna banka.

 

Izvor: FoNet

Kako se navodi u saopštenju, deviznim rezervama na tom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 190 odsto i oko šest meseci uvoza robe i usluga.

Neto devizne rezerve na kraju novembra iznosile su 9,7 milijardi evra, što je 98 miliona evra više nego na kraju oktobra i predstavlja njihov novi najviši nivo krajem meseca od 2000. godine.

Rast bruto deviznih rezervi iz oktobra nastavljen je i u novembru i to u ambijentu u kojem je država smanjila svoje devizne obaveze (neto 108,8 miliona evra) po osnovu kredita i hartija od vrednosti, što je doprinelo daljem smanjenju javnog duga i poboljšanju njegove valutne strukture.

Povećanje bruto deviznih rezervi u novembru u najvećoj meri je rezultat priliva po osnovu stranih direktnih investicija, odnosno privatizacije Poljoprivredne korporacije Beograd u ukupnom iznosu od 121,2 miliona evra i donacija (ukupno 56,7 miliona evra), navodi se u saopštenju.

Dodatni doprinos većem nivou deviznih rezervi dali su i neto prilivi po osnovu intervencija NBS kupovinom deviza na međubankarskom deviznom tržištu (15 miliona evra), kao i po osnovu upravljanja deviznim rezervama i ostalim osnovima (ukupno 42,5 miliona evra).

Posmatrano na nivou meseca, vrednost dinara je u novembru ostala gotovo nepromenjena u odnosu na evro, a od početka ove godine nominalna aprecijacija dinara prema evru iznosi 0,1 odsto, navela je Narodna banka.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar