Reagovanja na pretnje upućene Aleksandru Vučiću

|   Info
Zvaničnici i predstavnici političkih stranaka u Srbiji osudili su pretnje koje je narodni poslanik Slaviša Ristić uputio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.
Slaviša Ristić. Foto: Youtube printscreen

Prethodno je Ristić uputio predsedniku Rusije Vladimiru Putinu pismo, u kojem Vučiću preti da će, ukoliko pokuša da postigne sporazum sa Prištinom, završiti kao ubijeni premijer Zoran Đinđić.

Reagovala je predsednica Narodne skupštine Maja Gojković koja je najoštrije osudila pretnje Ristića.

„Najoštrije osuđujem pretnje koje je narodni poslanik Slaviša Ristić uputio predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću. Ovakve pretnje, koje dolaze u trenutku kada predsednik Republike Srbije vodi teške pregovore da sačuva Kosovo i Metohiju, osigura mir i bezbednost građana Srbije koji žive u našoj južnoj pokrajini i čitavoj Sribji, za svaku su osudu društva“, rekla je Gojkovićeva.

Istovremeno, takve pretnje, ističe, predstavljaju vrhunac političke agresije i licemerja i očigledno za cilj imaju slabljenje pozicije Srbije i predsednika Aleksandra Vučića.

Direktor Vladine Kancelarije za KiM Marko Đurić smatra da je napad na Aleksandra Vučića, kroz pretnje pismom narodnog poslanika Slaviše Ristića, ništa manje nego zločin mržnje.

Đurić je, u izjavi novinarima u Kosovskoj Mitrovici, kazao da Ristiću ne samo da nije svet Vidovdan kao praznik koji treba da ujedinjuje Srbe, već je i dobio nalog da se tako ponaša.

Vulin: Na Vidovdan svi pokažu pravo lice

Foto: televizija Kopernikus

Ministar odbrane Aleksandar Vulin je rekao da na Vidovdan svako „pokaže svoje pravo lice“ i osudio pretnje smrću upućene predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Tako je danas, naveo je Vulin, Amfilohije Radović izgovorio masu laži i mržnje i napao predsednika Vučića grublje nego što je napao ijednog drugog čoveka ikada pre, čak i one koji su otcepljivali Crnu Goru ili donosili zakone protiv ćirilice i oduzimali imovinu crkvama i manastirima.

„Narodni poslanik Slaviša Ristić je pozvao na ubistvo Aleksandra Vučića. Pozivajući na ubistvo Vučića, Ristić je dao opravdanje i povod svakoj stranoj službi da najzad ućutkaju jedinog čoveka koji je u stanju da se izbori za najmanje loše rešenje na KiM, jedinog koji je u stanju da sačuva političku stabilnost i da se suprotstavi stranicima“, kaže Vulin.

Dodaje da su Jeremić, Đilas, Ristić, koji ga „optužuju za izdaju i traže njegovu smrt za vreme svoje vlasti doveli Euleks i skoro sasvim izbacili Unmik“, napravili administrativne prelaze, postavili pitanje MSP-u koji je učinio nemoguće, ali zahvaljujući pogrešnom i glupom pitanju dao opravdanje otcepljenju, a da su se za vreme njihove vlasti menjale rezolucije u Generalnoj skupštini UN o KiM kako im je naređeno.

SNS traži rakciju nadležnih organa

Poslanička grupa SNS-a u Skupštini Srbije najoštrije je osudila pretnje smrću Aleksandru Vučiću i zatražila da nadležni državni organi hitno reaguju i preduzmu zakonom propisane mere, rekao je šef poslaničke grupe SNS-a Aleksandar Martinović.

Aleksandar Martinović je na konferenciji za štampu u Skupštini Srbije istakao da je to što je Ristić uputio pismo predsedniku Rusije Vladimiru Putinu i otvorenu pretnju smrću predsednika Vučića „vrhunac političke agresije i vrhunac političkog ludila“.

„Narodni poslanik Slaviša Ristić, koji se predstavlja kao vođa Narodnog pokreta Srba sa KiM ‘Otadžina’, danas je uputio otvorenu pretnju ubistvom predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću“, rekao je Martinović.

Reagovala je i Srpska lista, koja je navela da su građani na izborima rekli šta misle o Slaviši Ristiću, Vuku Jeremiću i Sandi Rašković Ivić.

Foto: televizija Kopernikus

Srpska lista je posebno kritikovala Ristića zbog pisma koje je uputio Putinu.

„Propali političari danas su pokušali da zloupotrebe Vidovdan upućujući građanima, umesto apela na sabornost i slogu, poruke mržnje i otvorene pretnje ubistvom demokratski izabranom predsedniku Srbije“, navodi se u saopštenju.

Reagovao je i presednik skupštinskog Odbora za kontrolu službi bezbednosti Igor Bečić, koji je ocenio da je napad na Aleksandra Vučića ništa manje nego „vrhunac političkog ludila, agresije i mržnje“.

Šef poslaničke grupe SPS-a Đorđe Milićević izjavio je da njegova stranka najoštrije osuđuje pretnje koje je Slaviša Ristić kroz pismo uputio predsedniku Aleksandru Vučiću.

„Ubeđeni smo da će nadležni organi i nadležne institucije na pravi način reagovati i u potpunosti se slažemo sa kolegama iz SNS-a da ovo jeste vrhunac i političke agresije i političkog ludila“, rekao je Milićević novinarima u Skupštini.
 
Izvor: Tanjug

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar