Skupština nastavlja rad, rasprava o amandmanima

|   Info
Skupština Srbije nastaviće danas raspravu o amandmanima na Predlog zakona o ratnim memorijalima.
foto: Fonet

Na dnevnom redu su i izmene i dopune Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, kao i o sezonskim radnicima.

Na Predlog zakona o ratnim memorijalima podneto je više od 580 amandmana koje Vlada i nadležni odbor nisu prihvatili.

Pred poslanicima su i Predlog zakona o izmeni i dopuni Zakona o zapošljavanju stranaca, kao i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o uslovima za upuć‡ivanje zaposlenih na privremeni rad u inostranstvo i njihovoj zaštiti…

Najviše polemika tokom jučerašnje rasprave izazvali su amandmani poslanika Srpske napredne stranke, koji po oceni demokrata vredjaju žrtve i njihove porodice, jer nemaju veze sa tom temom već se u amandmanima govori o „posebnom osvrtu na jačanje kursa dinara i drugim temama“.

Opozicija je više puta isticala da naprednjaci na taj način žele opoziciji da oduzmu vreme u skupštini, ali ne osporavaju da je podnošenje amandmana u skladu sa Poslovnikom Narodne skupštine.

Šef poslanika SNS Aleksandar Martinović odgovorio je demokratama koji su pojedinim poslanicima SNS poručili da „treba da se stide“ da ako neko treba da se stidi, to je DS, jer dok su se neki borili, drugi su se bogatili.

Takođe je istakao da je potrebno podići „veliki spomenik“ žrtvama tranzicije DS budući da je u vreme vlasti demokrata veliki broj ljudi, kako kaže, ostao bez posla, a bilo je i onih koji su „digli ruku na sebe jer nisu mogli da prehrane porodicu“.

S druge strane, poslanici Dveri i SRS su ukazali da su u Predlogu zakona o ratnim memorijalima izostavljeni termini „logor“ i „koncentracionu logor“, a ministar za rad Zoran Djordjević koji je prisustvovao raspravi odgovorio da su zakonom obuhvaćena „sva mesta gde su stradali naši ljudi“.

Prema njegovim rečima, u članu 2. zakona se navodi da je mesto stradanja „mesto i šira prostorna celina na kojoj su vršene egzekucije, zlostavljanje zatočenih u zatvorima i zarobljeništvu, sa i bez pohranjenih humanih ostataka, grobnica i grobova“.

Naprednjaci su odbacili tvrdnje poslanika radikala da je reč „koncentracioni logor“ izbačena da „neko iz nemačke ambasade to ne bi pročitao“, navodeći da se oni „ne plaše nikoga iz bilo koje ambasade“.

Naveli su i da termin zarobljeništvo uključuje i koncetrancione logore i sva mučilišta na kojima su u Drugom svetskom ratu stradali pripadnici srpskog i svih drugih naroda.

Izvor: Tanjug

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar