Sporazum uz definisanje granica

|   Info
Konačni sporazum Srbije i Kosova se ne može postići bez definisanja granica, poručio je predsednik Kosova Hašim Tači u intervjuu Glasu Amerike (VOA) nakon sastanaka koje je imao u Vašingtonu sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom i savetnikom za nacionalnu bezbednost Džonom Boltonom.
Foto: YouTube printscreen

 

Izvor: FoNet, Glas Amerike

Tači je u intervjuu za albanski servis VOA rekao kako je "trenutak da Srbija i Kosovo postignu konačni sporazum" i da je američka podrška u tom smislu konkretnija nego ranije. Predsednik Kosova, kako navodi VOA, ipak nije precizno odgovorio na pitanje treba li ukinuti carine na srpsku robu na Kosovu, ali je naglasio da se kroz "unutrašnji dijalog i
saradnju sa međunarodnim partnerima ta situacija mora prevazići".

Komentarišući razgovore sa Pompeom i Boltonom, Tači je rekao da je "impresioniran stancima" sa najvišim američkim zvaničnicima i da su obojica "vrlo jasno ukazali da je sada trenutak da se postigne sveobuhvatni sporazum između Kosova i Srbije".

Stav Pompea i Boltona je, kako ga interpretira Tači, da "ovaj trenutak treba maksimalno da iskoriste svi akteri na Kosovu i Srbiji pod okriljem EU i uz snažnu podršku SAD, da postignu mirni sporazum između dve nezavisne i suverene države".

Po Tačijevoj oceni, SAD i predsednik Donald Tramp "snažno podržavaju proces dijaloga, pregovora i mogućnost postizanja konačnog sporazuma" i da je ta podrška sada konkrtnija "jer su stvari napredovale" i prave se "poslednji koraci" ka "konačnoj fazi postizanja mirovnog sporazuma između Kosova i Srbije".

Tači kaže kako kroz budući sporazum - uz kosovske institucije, narod Kosova i međunarodne partnere, pre svega sa SAD - želi da postigne "međusobno priznavanje Kosova i Srbije, što će otvoriti priliku za izmenu Rezolucije 1244 UN i voditi ka članstvu Kosova u UN".

"Ova prilika je realna", ocenio je Tači.

Na pitanje da objasni šta se promenilo od njegove ranije ideje o korekciji granica i poruke srpskog predsednika Aleksandara Vučića da njegov predlog za ragraničenje između Albanaca i Srba nije prihvaćen u Srbiji, Tači je rekao kako se nada da će narednih dani biti formiran pregovarački tim kosovskioh institucija.

"Ali, jedna stvar koju treba znati jeste da bez definisanja granica nećemo imati konačan mirovni sporazum koji garantuje međusobno priznavanje", naglasio je Tači.

On je dodao da će "profesionalni timovi" Srbije i Kosova, uključujućii i međunarodne predstavnike SAD, NATO i EU, "raditi na tome da se definiše granična linija između država Kosova i Srbije", ali bez etničkog razgraničenja.

"Uveravam vas da neće biti etničkih granica, karakter i realnost multietničkog Kosova će biti očuvani i imaćemo evroatlantski sporazum. To je momenat koji ne treba da propustimo, inače postoji opasnost da gubimo decenije, a cenu će morati da plate buduće generacije", ocenio je Tači u intervjuu za Glas Amerike.

Kosovski predsednik naglasio je da "nema sporazuma ako ne bude recipročnog priznavanja Kosova i Srbije".

"I ponavljam još jednom - članstva Kosova u UN. Svaki drugi ili privremeni sporazum neće imati efekta", rekao je Tači i ocenio kako posle sastanka sa Pompeom i Boltonom "postoji raspoloženje i globalni proces koordinacije, da se radi na postizanju mira između Kosova i Srbije".

Tači je najavio da će pregovarački tim Kosova biti "uključen u razgovore o svim pitanjima sa Srbijom" i da će pregovarački proces biti "potpuno transparentan".

On je pozvao "sve ljude na političkoj sceni Kosova" da se angažuju, uz ocenu da "samo ujedinjeni" mogu da se "suoče sa državnim aparatom Srbije u Briselu".

Tači se nada da će "sporazum biti postignut", ali da će na kraju opet sve mora "proći kroz kosovski parlament".

"Druga mogućnost je referendum. Ali, vrlo je lako kritikovati ili biti skeptičan. Najteža stvar je preuzeti odgovornost i završiti posao. Stoga, pozivam sve da budu ujedinjeni, da preuzmu odgovornost, da razgovaraju. Ako prihvatimo, prihvatimo svi zajedno. Ako ne - svi se vraćamo u Prištinu i ništa. Ali, cenu ćemo platiti zajedno", rekao
je Tači.

On je izbegao direktan odgovor na pitanje kakav stav ima o pvećanju tarifa na robu iz Srbije. Kakvo je vaše mišljenje o tarifama? Da li ih treba ukinuti?

"Odnosi između Kosova i Srbije su stalno komplikovani. Ponekad i napeti. Imamo poslednju situaciju koja se dogodila. Smatram da ćemo u unutrašnjem dijalogu, ali i na međunarodnom nivou, naći mogućnost da prevaziđemo ovu situaciju, uz saradnju sa SAD i EU", rekao je Tači u intervjuu za Glas Amerike.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar