Srbija sprema "rampu" za Kosovo u Interpolu

|   Info
Srbija spremila diplomatski ofanzivu kako bi sprečila eventualno članstvo Kosova u Interpolu, za koje lobira nekoliko svetskih sila. Poslata pisma članicama.
Foto: pixabay.com

 

Izvor: Tanjug, Večernje novosti


Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović objasnio je da formalno-pravno Kosovo ne bi moglo ni da konkuriše za članstvo u Interpolu, ali da su pritisci moćnih zapadnih zemalja veliki, tako da će se zahtev za njegovo članstvo naći na sledećoj sednici Generalne skupštine svetske policijske organizacije.

Stefanović je na TV Pink rekao i da KiM već može da sarađuje sa Interpolom jer je deo Srbije, a i kao protektorat ima pristup svim poternicama preko Kancelarije Unmika.

Naglasio je da će Srbija pokušati da skine tu tačku sa dnevnog reda Generalne skupštine Interpola koja se održava u Ujedinjenim arapskim emiratima, a ukoliko u tome ne bude uspela, pokušaće u procedurI da pokaže da je to loše za Interpol.

"Velike sile koriste sve resurse i veliki je pritisak, nude zemljama da plate sve troškove samo da njihovi predstavnici dođu i glasaju za članstvo" (Kosova), rekao je Stefanović.

Ministar je podsetio da je prošla sednica Generalne skupštine Interpola održana u Kini, koja nije dala mogućnost prištinskim vlastima da dođu na skup i da se pitanje članstva Kosova uvrsti u dnevni red.

Blokada Prištine bila je tema i razgovora koje je srpski državni vrh u ponedeljak u Beogradu imao sa šefom Interpola, Meng Hongvejem, podsećaju "Novosti".

On se sastao sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem, koji mu je preneo da će akcenat srpskih argumenata biti na rezoluciji Interpola o jasnim smernicama, procedurama i kriterijumima za članstvo koja kaže da samo država članica UN može da postane član te međunarodne organizacije koja se bavi policijskom saradnjom.

Zahtev Kosova za članstvo uvršten je u nacrt provizorne agende 87. sednice Generalne skupštine Interpola, koja će biti održana od 18. do 21. novembra u Dubaiju. Međutim, to nije i garancija da će se države izjašnjavati o prijemu Prištine, jer konačan dnevni red skupštine, neposredno pred početak rada, treba da utvrdi Izvršni komitet, kojim predsedava Hongvej, koji je iz Kine. Ostalih 12 članova su iz Alžira, Koreje, Rusije, Kanade, Francuske, Belgije, Brazila, Amerike, Moldavije, Singapura, Južne Afrike i Nigerije, od kojih polovina ne priznaje lažnu kosovsku državu.

Eventualni prijem Kosova u Interpol podrazumevao bi opasnost da se protiv velikog broja srpskih policajaca i vojnika koji su učestvovali u protivterorističkim operacijama 1998. i 1999. podižu međunarodne poternice i da se Srbiji izručuju nalozi da se ti ljudi hapse.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar