Strateška bliskost s Makedonijom

|   Info
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas tokom susreta sa makedonskim premijerom Zoranom Zaevom na graničnom prelazu Preševo - Tabanovci, da sa Makedonijom postoji strateška bliskost, a da je mnogo manje važno da li će dve zemlje nekad imati "taktičke razmirice".
Foto: FoNet

 

Foto: FoNet

Srbija smatra makedonski narod i državu iskreno prijateljskim, poručio je Vučić u obraćanju novinarima tokom susreta sa Zaevom , povodom ideje da se napravi integrisani granični prelaz.

Prema njegovoj oceni, takav prelaz bi doprineo puno bržem protoku ljudi i robe, da se prelazi jednostavnije nego ranije.

Projekat integrisanog prelaza pod nazivom "Last stop šop", ukazao je Vučić, olakšaće putnički i teretni saobraćaj i doneti drastične uštede i postali bi konkurentniji, jer je procena Svetske banke da se na Balkanu zbog graničnih procedura gubi milijarda dolara godišnje.

Ovaj projekat će biti na radost miliona putnika koji ovuda prolaze. Mnogo gubimo na prevozu stoke, mleka i mlečnih proizvoda ovde na Balkanu, ukazao je on, dodajući da bi slobodan protok robe doneo za sedam odsto veći profit svim državama regiona.

Foto: FoNet

Zaev je zahvalio Svetskoj banci što je dala pomoć i podržala izgradnju integrisanog prelaza, koji će omogućiti upola manje čekanje na granici i da sad, pošto politička volja postoji, slede konkretni dogovori carina, fitosanitarnih i drugih inspekcija dve države i potpisivanje sporazuma.

Očekujem da se brzo potpišu svi sporazumi i protokoli, rekao je Zasev i dodao da podaci pokazuju da u teretnom saobraćaju kamoni 80 odsto vremena provedu čekajući na granične procedure, a samo 20 odsto u vožnji.

Zaev je, govoreći o političkim odnosima, naglasio da Makedonija podržava svako pozitivno rešenje koje se postigne za Kosovo, a koje će unaprediti život svih građana i koje garantuje prosperitet svih i na Kosovu i u Srbiji.

U regionu treba obezbediti trajan mir, ekonomski razvoj i članstvo u Evropskoj uniji, zaključio je Zaev.

Vučić je, upitan kada će biti održana zajednička sednica vlada Srbije i Makedonije, rekao da je od premijerke Ane Brnabić dobio informaciju da će to biti pre kraja godine, jer "ima mnogo tema o kojima bi trebalo da se razgovara".

Vučić nije želeo da komentariše makedonski referendum o promeni imena, objašnjavajući da bi to bilo mešanje u unutrašnje stvari države, ali je istakao da će Srbija uvek podržati svaki sporazum koji postignu Makedonija i Grčka.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar