"Tiršova 2 važna za čitav region"

|   Info
Predsednica Vlade Ana Brnabić razgovarala je sa guvernerom Razvojne banke Saveta Evrope Rolfom Vencelom o projektu izgradnje nove Univerzitetske dečije klinike "Tiršova 2" i obnovi i opremanju 20 opštih bolnica u Srbiji, čije je finansiranje obezbedila ova evropska institucija.
Foto: Fonet

 

Izvor: Tanjug, RTS

Na sastanku je rečeno da će u izgradnju "Tiršove 2" iz kredita Razvojne banke biti uloženo 54 miliona evra, od čega je za radove predviđeno 30 miliona evra, a za nabavku neophodne opreme 24 miliona evra, saopštila je Kancelarija za saradnju s medijima Vlade Srbije.

Guverner Razvojne banke naglasio je kako se očekuje da će projekat obnove bolnica u Srbiji uskoro biti odobren i objasnio da se u ovom slučaju radi o veoma fleksibilnom modelu finansiranja koji isključuje složene procedure, a da je Srbija prva država u regionu u kojoj će ovaj model biti primenjen.

Premijerka Brnabić zahvalila je guverneru Vencelu na dobroj saradnji i podršci Razvojne banke projektima u zdravstvu.

Obnova, opremanje i modernizacija bolnica i zdravstvenih ustanova imaju za nas prioritetni značaj, a pre svega klinika "Tiršova 2" koja je važna ne samo za Beograd i Srbiju, već i čitav region, ocenila je predsednica Vlade.

Osim modernizacije zdravstvenog sistema u Srbiji, premijerka je naglasila značaj obnove i modernizacije škola i ustanova kulture, ističući da je to od prioritetne važnosti za ovu vladu i nju lično.

Na sastanku je razgovarano i o finansiranju projekta izgradnje Koncertne dvorane u Beogradu, za koju je u toku izrada projekta akustike.

Sagovornici su se složili da će izgradnja ove dvorane imati izuzetan značaj za razvoj kulture i turizma u Beogradu ali i čitavoj državi. 

Istaknuto je da je Srbija u saradnji sa Razvojnom bankom učinila dosta i na modernizaciji i pobolkšanju zatvorskih kapaciteta, kao i u sprovođenju Regionalnog stambenog programa za rešavanje pitanja raseljenih, navedeno je u saopštenju.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar