Tramp kritikovao Terezu Mej

|   Info
Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp izjavio je da sporazum o slobodnoj trgovini sa Velikom Britanijom ne bi mogao da se ostvari ukoliko britanska premijerka Tereza Mej sprovede plan o mekom razlazu sa Evropskom unijom i zadrži bliske ekonomske odnose sa njenim članicama.
Foto: Fonet

 

Izvor: Fonet

Ako budu imali takav dogovor, pregovaraćemo sa Evropskom unijom umesto sa Velikom Britanijom, rekao je Tramp u intervjuu za britanski "San".

Prema njegovim rečima, plan zadržavanja uskih ekonomskih odnosa sa Briselom ostavlja Veliku Britaniju previše blizu Uniji da bi bio moguć novi transatlantski trgovinski sporazum.

Zaključenje sporazuma o slobodnoj trgovini sa SAD bio je jedan od ključnih ciljeva zagovornika Bregzita iz Konzervativne stranke.

Ako potpišu sporazum koji želi Mej imali bismo posla sa Evropskom unijom umesto sa Velikom Britanijom, i u tom slučaju naš trgovinski sporazum verovatno neće biti postignut, kazao je Tramp.

Pored toga, predsednik SAD je ocenio da bi bivši ministar spoljnih poslova Boris Džonson, koji je zbog neslaganja sa Mej oko Bregzita podneo ostavku, bio odličan premijer.

Nikoga ne poredim, samo kažem da bi on bio izvrstan primer. Mislim da ima ono što je potrebno, rekao je Tramp, dodavši da ne isključuje mogućnost da se sastane s njim.

Portparolka Bele kuće Sara Sanders odmah je pokušala da ublaži tu izjavu, navodeći da Tramp "poštuje i voli"britansku premijerku i da nikada ništa ružno nije rekao o njoj, jer smatra da je dobra osoba.

Predsednik SAD komentarisao je i gradonačelnika Londona Sadika Kana, za koga je rekao da "užasno vodi glavni grad".

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar