Trivan sa predstavnicima nevladinih organizacija potpisao ugovore o dodeli sredstava

|   Info
Ministarstvo zaštite životne sredine u ovoj godini sufinansiraće ekološke projekte organizacija civilnog društva sa 35 miliona dinara.
Foto: Fonet

Izvor: Tanjug

Na konkurs za dodelu sredstava koji je objavljen u aprilu stigla je 291 prijava, a izabrana su 73 projekta nevladinih organizacija sa kojima su potpisani ugovori o dodeli sredstava za podršku.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica bori se da spreči trovanje divljih životinja. Posebno su ugrožene ptice grabljivice u Vojvodini.

"Uglavnom to su lokalne samouprave u južnoj i u zapadnoj Bačkoj i u Severnom Banatu gde imamo nažalost zabeleženo na desetine slučajeva što namernog što slučajnog trovanja pre svega ptica grabljivica, razlog za to su bili pokušaji lokalnog stanovništva da se reše šakala pasa lisica ili nekih drugih životinja ili nestručno, odnosno protivzakonito korišćenje otrova za glodare na njivama", kaže Milan Ružić iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica.

Udruženje pejzažnih arhitekata predlaže izmenu zakona o zaštiti životne sredine da bi se sačuvalo zelenilo.

"Izmenili smo procedure predložili smo da u okviru informacije o lokaciji obavezno stoji valorizacija postojećeg zelenila kada neko projektuje zelenu površinu da postoje podaci koje se zelenilo već nalazi na toj površini i obaveznost za očuvanje tih veoma važnih stabala koja su važna u borbi protiv klimatskih promena", objašnjava Vesna Šabanović iz Udruženja pejzažnih arhitekata Srbije.

Među izabranim projektima ima i onih koji rešavaju i ekološke i socijalne probleme.

"Razvijamo specifuičan program koji se zove socijalna franšiza bioideja za proizvodnju ekoloških sredstava za higijenu za žene koje su nezaposlene projekat se sprovodi u području bačkog podunavlja i namenjen je ženama tih seoskih sredina iz svakog projekta imamo regionalne radionice, te žene postaju preduzetnice", naglašava Sanida Klarić iz Bioideja za održivi razvoj.

Cenu nebrige o životnoj sredini već skupo plaćamo, a pomoć civilnog sektora u stvaranju društvene klime u kojoj će zaštita životne sredine biti jedan od prioriteta, neprocenjiv je, navodi resorni ministar.

"Država i Ministarstvo računaju na podršku civilnog društva. Ni najbogatije zemlje sveta nemaju dovoljne kapacitete da sve urade same, jer je to pitanje ne samo novca već i ljudskih resursa. I zato je važno da u postizanju evropskih standarda u zaštiti životne sredine imamo podršku civilnog sektora i drušva u celini", rekao je Trivan.
Među odabranim projektima su i zelene radionice, zeleni vrtići i školice, čišćenje divljih deponija, borba protiv klimatskih promena, zelena energija.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar