U Pančevu otvoren novi zatvor

|   Info
Ministarka pravde Nela Kuburović otvorila je danas u Pančevu novi kazneno-popravni zavod (KPZ) čiji je kapcitet 500 osuđenika i najavila da će zatvor u potpunosti biti funkcionalan do kraja godine.
Foto: Fonet

Izvor: Fonet

Ceo kompleks novog KPZ pokriven je sa više stotina kamera za nadzor, a sastoji se od 10 zgrada – dve za smeštaj osuđenika, kuhinje, upravne zgrade, prijavnice, zgrade za posete i tehničkih prostorija, a prostire se na površini od 24.000 kvadrata.

Zatvor je građen dve godine, u skladu sa standardima evropskih zatvorskih pravila, saopštilo je Ministarstvo pravde.

Navodeći da Ministarstvo poslednjih nekoliko godina radi na smanjenju opterećenja u zatvorima, ministarka Kuburović je ukazala da je Srbija u Izveštaju Saveta Evrope iz 2012. godine bila na poslednjem mestu, sa 156 osuđenih na 100 slobodnih mesta, a da je danas 106 osuđenih na 100 slobodnih mesta.

Kuburović je dodala da je novi zatvor u Pančevu sagrađen uz pomoć kredita Razvojne banke Saveta Evrope u iznosu od 18 miliona evra, dok je pet miliona evra obezbeđeno iz budžeta Srbije.

Novi zatvor opremljen je nameštajem koje prave osuđena lica u Zabeli, Sremskoj Mitrovici, Nišu, kao i u VPD Kruševcu, koji su prethodno prošli stručnu obuku za rad u metalskim i drvnim pogonima u tim zatvorima.

U toku je prijem zaposlenih u KPZ Pančevo kojih će biti ukupno 270, od toga 170 novozaposlenih, rekla je Nela Kuburović i dodala da će tokom oktobra osuđenici i zaposleni biti prebačeni iz Okružnog zatvora u Pančevu.

Guverner Razvojne banke Saveta Evrope Rolf Venzel izrazio je zadovoljstvo što je zatvoren izgrađen u predviđenom roku i ukazao da je novi objekat u svemu u skladu sa evrospkim zatvorskim pravilima i da konačno ispunjava standard da ne bude preveliki broj osuđenika u zatvoru.

Šef Delegacije OEBS u Srbiji Andrea Oricio naglasio je da novi KPZ ne treba da posluži kao model samo za Srbiju već i za sve zemlje regiona, da je jako moderan i da kombinuje i poštovanje ljudskih prava, budući da ima inovativne pristupe za tretman osuđenika.

Oricio je dodao da OEBS sarađuje sa Ministarstvom pravde i na unapređenju primene alternativih saknkcija i da se na taj način smanjuje opterećenost zatvora.

Zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji Mateja Norčič Štamcar pohvalila je srpske vlasti zato što su uradili jako puno na poboljšanju zatvorskih kapaciteta, piše u saopštenju.

Komentari i odgovori

×

Ime je obavezno!

Enter valid name

Važeća email adresa je obavezna!

Enter valid email address

Komentar je obavezan!

* Ova polja su obavezna.

Objavite prvi komentar.