Vučić: Suočeni smo sa najvećim izazovom našeg vremena u borbi protiv klimatskih promena

|   Info
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas na Samitu lidera o klimatskim promenama KOP 28. samitu u Dubaiju da je Srbija donela odluku da napravi novu strategiju kako bi doprinela borbi protiv klimatskih promena i da su one deo strategije do 2050. godine.
Foto: buducnostsrbijeav

 

Izvor: FoNet, RTS

U obraćanju na Samitu Vučić je rekao da smo suočeni sa najvećim izazovom našeg vremena u borbi protiv klimatskih promena, katastrofalnog globalnog zagrevanja i opasnosti koje to predstavlja za našu zajedničku budućnost, preneo je RTS.

"Danas sam pred vama ne samo kao predstavnik Republike Srbije već i kao građanin sveta koji zagovara opšte dobrostanje. U granicama Republike Srbije su osetne klimatske promene, naša zemlja se bori sa visokim prosečnim temperaturama, iznad globalnog proseka, jer su prosečne temperature u Srbiji već iznad 1,8 stepeni Celzijusa", rekao je Vučić.

On je ukazao da u isto vreme projekcije kažu da ćemo, ako se ovako nastavi, do kraja veka imati povećanje od čak pet stepeni Celzijusa.

"Dakle, ova godina je najtoplija ne samo u svetu već i u našoj zemlji. Jul, avgust, septembar, oktobar bili su najtopliji meseci. Imali smo tropske noći u oktobru, što je bilo nezapamćeno u Srbiji. Zbog toliko visoke temperature u oktobru i dalje računamo štetu koju je suša nanela našoj privredi prošle godine, oluje su nanele i velike štete u našim gradovima", istakao je Vučić.

Prema njegovim rečima, ceo svet mora biti ujedinjen u borbi protiv klimatskih promena i mora odmah delovati.

"Nastavićemo da doprinosimo globalnoj borbi protiv klimatskih promena tako što ćemo unaprediti naš nacionalni sistem za ublažavanje ovih posledica uz podršku partnera. Potreban nam je brz odgovor na ovu pretnju i Vlada Srbije je čvrsto posvećena tom cilju", rekao je Vučić.

On je naveo da je Srbija u junu ove godine usvojila strategiju o niskoj emisiji gasova i da je ambicija da se ostvare dugoročni ciljevi Pariskog dogovora, što je osnova da bi se ostvarila vizija do 2050. godine.

Vučić je istakao da Srbija teži da postane društvo sa niskim emisijama ugljen-dioksida i konkurentna ekonomija koja će građanima omogućiti nove zelene poslove i društvo koje je otporno na klimatske promene.

"Borba protiv klimatskih promena prevazilazi granice i pozivamo sve da deluju. Srbija je spremna da odigra svoju ulogu u globalnoj borbi protiv klimatskih promena i pozivamo međunarodnu zajednicu, naročito naše razvijenije partnere, da poštuju svoje obaveze o pružanju tehničke i finansijske pomoći", naveo je Vučić.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar