Za putovanje bez neprilika: informisati se o carinskim propisima i uslovima putovanja

|   Info

Upravo je sezona godišnjih odmora pravo vreme da se još jednom napomene i apeluje kako bi svi putnici trebalo dobro da se informišu o tome šta su njihova prava i obaveze. Sa jedne strane, treba se informisati o carinskim propisima kada je u pitanju unos novca, ali i kada se radi o robi koju su putnici u obavezi da prijave. Sa druge strane, ukoliko se putuje preko turističkih agencija ili u samostalnoj režiji, putnici se i u tom slučaju moraju informisati o samom putovanju i uslovima putovanja.
U emisiji „Srbija online“ na ove teme govorili su: Sonja Lazarević, pomoćnik direktora u Sektoru za kontrolu primene carinskih propisa, Aleksandar Seničić, direktor YUTE i Borivoje Marković, advokat.
Iz Uprave carina upućuju putnike na brošure o važećim carinskim propisima, i ističu da je jedan od propisa da se svaka suma veća od 10.000 evra mora prijaviti carini. Prema rečima pomoćnice direktora Uprave carina, Sonje Lazarević, putnici ponekad nose tri do deset puta veće sume od dozvoljene i to ne prijavljuju carini. 
Direktor YUTE, Aleksandar Seničić, kaže da se razmišlja o pooštravanju mera, kako bi putnici bili još bezbedniji, kao i da je dodatna sigurnost za putnike ukoliko je agencija kojom putuju članica YUTE.
Advokat, Borivoje Marković, ističe kao savet putnicima da pre potpisivanja ugovora sa agencijom, prvo dobro pročitaju opšte uslove putovanja.
Šta je još rečeno na temu putovanja, a u vezi sa carinskim propisima i sigurnošću putnika ukoliko putuju preko turističke agencije pogledajte u emisji „Srbija on line“. 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar