Novi zakon o turizmu treba da uvede red među agencijama

|   Info
Prevare turističkih agencija naterale su nadležne državne organe da posle tek završene javne rasprave oko novog zakona o turizmu održe još jedan krug konsultacija. Ideja je da se povaćaju iznosi osiguranja i obaveznih depozita.

 Vodeće agencije predlažu da osiguranje iznosi milion evra, a da obavezan prilog bude 150.000 evra, ali nadležni se plaše da bi to moglo da ugrozi rad malih agencije, koje godinama dobro rade. Zato se razmatra da se aranžmani garantuju i ličnom imovinom njihovih vlasnika.

Nakon prevara sa đačkim ekskurzijama, očekuje se najesen novi pravilnik  Ekskurzije bi trebalo da budu jeftinije, a novim pravilnikom biće tačno definisano koji su to smeštajni kapaciteti koji se mogu koristiti za ekskurzije. Više ne sme  biti prioritet hotel sa četiri ili pet zvezdica, već smeštajni kapaciteti koji su prilagođeni resursima za izvođenje nastave u prirodi ili ekskurzije.

Prema podacima Jute u poslednjih sedam godina bilo je više od 15 agencija koje su oštetile putnike i za to niko nije krivično odgovarao.

Bivši ministar turizma, profesor Bojan Dimitrijević, smatra da treba da se izvrši redukcija trističkih agencija i da depozit bude veći.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar