"NATO ne postavlja nikakve limite saradnji sa Srbijom"

|   Info
Zamenik pomoćnika generalnog sekretara NATO Džejms Apaturaj ističe da saradnja Srbije sa Rusijom nije u kontradikciji sa saradnjom Beograda sa NATO.

 

Izvor: Tanjug

On je naglasio da vojna alijansa ima puno poštovanje prema vojnoj neutralnosti Srbije.

„NATO ne postavlja nikakve limite saradnji sa Srbijom zbog tesne saradnje Beograda sa Rusijom. Ne postoji kontradikcija za nas u dobrim odnosima sa Rusijom i sa NATO. I mi bi želeli da imamo bolje odnose sa Rusijom“, naglasio je on.

Apaturaj je u izjavi Tanjugu, RTS i TV Prva naglasio da bi NATO želeo više javne diplomatije u Srbiji, da se građanima objasni šta sve ta zemlja radi sa vojnom alijansom.

„To je važno kako bi građani shvatili da postoji dobar odnos između nas dana i da želimo još više saradnje“, poručuje on.

Apaturaj je ukazao da NATO sarađuje mnogo sa Srbijom i da u toj zemlji ima i svoju kancelariju preko koje pomaže i podržava Srbiji u reformi odbrane.

Naglašava da postoje i zajedničke vežbe, preko kojih Vojska Srbije može da uči kako da bolje sarađuje sa vojskama drugih zemalja.

Zamenik pomoćnika generalnog sekretara NATO najavio je da će uskoro u Srbiji biti održana velika vežba za reagovanje u vanrednim situacijama, na kojoj će se vežbati reakcija civilnih organizacija i vojske na elementarne nepogode i incidente.

„Vežba koja će se održati je fokusirana na civilno planiranje reakcije na nepogode i incidente. Ne radi se samo o vojnoj vežbi, već o civilno-vojnoj saradnji u takvim situacijama“, kazao je on.

Apaturaj je objasnio da Srbija odlično priprema ovu vežbu i da ga raduje što je ta zemlja domaćin.

Ukazao je da će na vežbu doći partneri iz mnogih krajeva sveta.

Apaturaj ističe da NATO sa vladom Srbije razgovara i o daljim projektima, koji bi bili specifični, na primer o boljoj sajber odbrani.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar