NATO pozvao Makedoniju da počne pregovore o članstvu

|   Info
Severnoatlantski savez NATO doneo je odluku da uputi pozivnicu Makedoniji da otpočne proces punopravnog članstva u Alijansu, napominjući da može postati 30. članica jedino pod novim imenom.

 

Izvor: FoNet

Odluka saveznika je rezultat ispunjenja ključnog uslova koji se ticao pronalaska rešenja o sporu oko imena sa susednom Grčkom, preneo je RSE.

Međutim, punopravno članstvo Makedonije u strukture Alijanse će biti moguće jedino nakon što zemlja obavi sve unutrašnje procedure oko promene imena, uključujući i referendum i ustavne izmene.

“Potpuna primena svih propisanih internih procedura u pogledu sporazuma o rešavanju pitanja imena je uslov za uspešno zaključenje pristupnog procesa”, stoji u zkaljučcima sa samita.

Na ovu pozivnicu Makedonija je čekala deset godina. Na samitu u Bukureštu, 2008. godine, Grčka je blokirala pozivnicu Skoplju, upravo zbog spora oko imena. Od tog trenutka, sporazum sa Atinom je postao uslov za sve briselske procese.

U zaključcima sa samita lideri zemalja иlanica NATO pozdravljaju istorijski sporazum izmeрu Skoplja i Atine,   posebno  napore makedonske vlade u jačanju dobrosusedskih odnosa, kao i u preduzimanju potrebnih reformi.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar