Makedonija, referendum pod znakom pitanja

|   Info
Do 18.30 na referendum u Makedoniji izašlo je 34,09 odsto upisanih birača, javlja Plusinfo. Takva izlaznost dovodi u pitanje uspeh referenduma za koji je trebalo da glasa najmanje 50 odsto građana upisanih u birački spisak (50 odsto + 1).
Foto: Pixabay

 

Izvor: RTS, Tanjug

Do 18.30 je na referendum izašlo 34,09 odsto upisanih birača, javlja Plusinfo, pozivajući se na podatke Državne izborne komisije.

Prema podacima Državne izborne komisije, odgovor na pitanje "Da li ste za članstvo u EU i NATO, uz prihvatanje sporazuma o imenu između Republike Makedonije i Grčke" do 18.30 časova dalo je 34,09 odsto građana, javlja "Plusinfo".

Referendum na kojem su se građani Makedonije izjašnjavali o promeni imena te bivše jugoslovenske republike u Severna Makedonija, raspisan je kao konsultativni, odnosno neobavezujući.

Referendum je uspešan samo ako je zabeležena izlaznost iznad 50 odsto građana upisanih u birački spisak (50 odsto + 1).

Da je referendum uspešan, Makedonija bi već naredne godine mogla da postane 30. članica NATO-a, kao i da ubrzo dobije datum za otvaranje pregovora o članstvu u EU.

Predstavnici aktuelne vlasti su u kampanji pozivali građane da se izjasne "za", a najuticajnija opoziciona VMRO-DPMNE, koja je sve vreme bila veoma neodređena pozvala je građane da glasaju prema svojoj savesti, a sa sličnom porukom se oglasila i kanonski nepriznata Makedonska pravoslavna crkva.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar