"Sporazum sa Makedonijom će svakako proći u parlamentu"

|   Info
Ministar spoljnih poslova Grčke Nikos Kocijas izrazio je uverenje da će sporazum o imenu Severne Makedonije dobiti zeleno svetlo poslanika grčkog parlamenta.

Izvor: Tanjug

Kocijas se nada da će sporazum podržati i predstavnici koalicionih partnera - stranke Nezavisni Grci, čiji je portparol na to odgovorio da se radi o ličnoj proceni šefa grčke diplomatije.

Kocijas je u intervjuu nemačkom listu "Frankfurter algemajne cajtung" kazao da će "sporazum sa Severnom Makedonijom u svakom slučaju proći u (grčkom) parlamentu".

"Ali, želim da objasnim sledeće: težimo većini iznad 150 glasova i to ćemo i dobiti. Ja svakako nisam prorok - ljudi mogu da umru, mogu da se dese zemljotresi, ali u normalnim uslovima neći biti apsolutno nikakvog problema da dobijemo ovih 150 glasova. Prebrojao sam ih tačno. Tačno je da Nezavisni Grci neće glasati kao stranka, ali postoje poslanici ove stranke koji smatraju da je u pitanju dobar sporazum", ocenio je Kocijas, prenosi MIA.

On je objasnio da vladajuća stranka Siriza premijera Aleksisa Ciprasa ima 145 poslanika i potrebno im je samo još šest glasovi za potpunu većinu.

Teodoros Tosunidis, portparol Nezavisnih Grka čiji je lider ministar odbrane i vicepremijer Grčke Panos Kamenos, u pismenoj izjavi odmah je reagovao na tvrdnje Kocijasa.

Prema Tosunidisu, stav grčke vlade može da izražava samo vladin portparol, a sve drugo su lične procene.

"Po pitanju nacrta sporazuma iz Prespe i procesa glasanja i toga kada će i da li će do njega doći u grčkom parlamentu, postojao je jasan stav vladinog portparola. Bilo koji drugi pristup odražava lične procene i u svakom slučaju, svako treba da se ograniči na lične stavove", kazao je Tosunidis.

On je naglasio da se "o poziciji Nezavisnih Grka i njihove poslaničke grupe više neće pregovarati".

"Ne može biti ikakve upotrebe imena Makedonije u imenu susedne zemlje", poručio je portparol Nezavisnih Grka.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar