"Novi zakon o upisu imovine za veću sigurnost žena"

|   Info
Tek svaka četvrta nekretnina u Srbiji je u stopostotnom vlasništvu žena, a još 11 odsto je u mešovitom posedu. To je veliki problem za žene, posebno prilikom pokretanja biznisa i upisa hipoteke za podizanje kredita.


Izvor: RTS

Stupanjem na snagu Zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti to bi trebalo da se promeni, kaže za RTS direktorka za regulatornu reformu NALEDA Jelena Bojović.

Jelena Bojović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, navela da je dosad najčešća praksa bila, da npr. suprug uzima kredit za stan, i da se on upisuje u Katastar kao vlasnik a imovina se stiče momentom upisivanja u Katastar.

Ona je navela da su ljudi obično u ljubavi u trenutku kada se kupuju stanovi ali, kad dođe do spora, onda nisu i često dolazi do problema.

Sada će javni beležnik biti u obavezi da, kada neko dođe da upiše stan, sazna da li je taj neko u braku, i onda se imovina automatski upisuje u katastar kao zajedička.

Jelena Bojović navodi da će to biti značajno, jer će supruga, za početak, imati nepokretnopst da založi kao kolateral kod hipoteke.

Poručuje da će sama činjenica da nešto poseduju biti dodatna sigurnost za žene, a veruje da će to doprineti i većoj stabilnosti u porodici.

Bojovićeva navodi da novi zakon predviđa i da se ceo postupak upisa imovine završava na jednom mestu.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar