"Projekat iza kog stoji Veselji je neprihvatljiv"

|   Info
Projekat “Nova Mitrovica“, iza kog stoji predsednik kosovske skupštine Kadri Veselji, izazvao je dosta reakcija na severu Kosova.

Izvor: Radio Kontakt plus

Miodrag Marinković, programski direktor Aktiva, ocenjuje da plan liči na jako agresivan politički marketing.

“Plan koji smo bili u mogućnosti da vidimo u medijima, pre svega, liči na jako agresivan politički marketing i prati neke obrasce koje smo mogli da vidimo u drugim delovima Kosova, gde se investicijama u mešovitim zonama menja etnička struktura tih zona u korist Albanaca i u tom smislu vidim da postoji opasnost da se isto dogodi na severu“, kaže Marinković za Radio Kontakt plus.

Marinković dodaje da ovakav plan “zadire u ingerencije srpskih opština na severu Kosova“ i da je kao takav neprihvatljiv, ocenjujući da će “dovesti do etničkih tenzija na severu Kosova“.

Projekat “Nova Mitrovica“, koji je osmislio Kadri Veselji, predviđa kompletno renoviranje stadiona “Adem Jašari“, proširenje njegovog parking-prostora, izgradnju akva-parka koji će okruživati ovu oblast, kao i izgradnju kolektivnih stambenih objekata oko veštačkog jezera.

Najambiciozniji deo plana koji je osmislio Veselji – prelazi preko reke Ibar, što može izazvati reakcije iz Srbije.

U selima Suvi Do, Gušavce i Vinarce, u blizini reke Ibar, ali i u njihovoj dubini, očekuje se da će se graditi stambene zgrade – s tri sprata do sedam spratova.

Takođe, u ovoj oblasti očekuje se izgradnja škola, sportskih terena i medicinskih centara.

Projekat takođe predviđa uređenje korita reke Ibar, pešačkog i biciklističkog prostora.

S jedne strane, ovaj projekat se proteže od Mitrovice do Bošnjačke Mahale i Zvečana, a sa druge strane, nastavlja se na Zupče i Košutovo.

Da bi se taj plan realizovao, cela oblast bi trebalo da bude proglašena za visoku građevinsku zonu.

Plan su kao neprihvatljiv ocenili i predstavnici Srpske liste, odnosno gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar