Sankcije zbog mešanja u izbore

|   Info
Američki predsednik Donald Tramp potpisao je danas uredbu kojom se odobrava uvođenje sankcija državama i pojedincima koji se mešaju u američke izbore.
foto: YouTube preentscreen

 

Izvor: FoNet

Savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton i direktor američkih obaveštajnih službi Den Kouts rekli su novinarima da je uredba dokaz da je bezbednost izbornog procesa jedan od Trampovih prioriteta.

Bolton je pojasnio da se uredba ne odnosi samo na mešanje u izbornu infrastrukturu, već i na širenje dezinformacija i propagande, prenosi Glas Amerike.

Kouts je dodao da se uredbom nalaže obaveštajnim agencijama da utvrde da li su se pojedinac, entitet ili zemlja mešali u američke izbore, i ako jesu tu informaciju moraju da prenesu sekretaru za pravosuđe i Sekretarijatu za unutrašnju bezbednost.

Obaveštajnim zvaničnicima se, takođe, nalaže da procene situaciju posle izbora i obaveste javnost o zaključcima.

Reč je o procesu koji bi trebalo da osigura da radimo sve što možemo da bismo sprečili mešanje u naše izbore, da bi smo izvestili šta se događa u periodu pre izbora, a zatim i dali punu procenu posle glasanja, rekao je Kouts.

On je istakao da Sjedinjene Države još ne vide intenzitet uplitanja Rusije kakav je bio vidljiv u 2016. godini i dodao da uredba nije posebno usmerena prema Rusiji, a kao druge moguće pretnje naveo je Kinu, Severnu Koreju i Iran.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar