Umro Oliver Dragojević

|   Info
Jutros u 5 sati u splitskoj bolnici u 71. godini života umro je Oliver Dragojević, legenda hrvatske muzičke scene.
Foto: youtube

Izvor: Index.hr/Alo.rs/N.P.G.

Dragojević je umro godinu dana nakon što mu je dijagnostifikovan rak pluća.

Vest o smrti Slobodnoj Dalmaciji javila je Oliverova porodica.

Iza sebe je ostavio suprugu Vesnu i tri sina - Dina i blizance Davora i Damira.

Oliver Dragojević rođen je u Veloj Luci na Korčuli, 7. decembra 1947. godine. U Splitu je pohađao muzičku školu. Najpre je učio klavir, a zatim klarinet i gitaru. Prvi nastup imao je na splitskom dečjem festivalu 1961. godine kada je izveo pesmu Baloni.

Šezdesetih godina 20. veka afirmisao se kao pevač i orguljaš u okviru grupe „Batali“. Posle više godina nastupanja u inostranstvu sa međunarodnim bendom, Dragojević se vraća kući i „pravu pevačku karijeru“ započinje 1974. godine na Splitskom festivalu gde je pobedio izvodeći numeru Ća će mi Kopakabana.
Sećanje na Olivera Dragojevića – „Cesarica“

Godinu kasnije, šansonom Galeb i ja Dragojević je osvojio publiku širom tadašnje zemlje. Usledile su pesme Romanca, Oprosti mi, pape, Stari morski vuk... Saradnja sa Zdenkom Runjićem, koji ga je i nagovorio da uplovi u festivalske vode, trajala je do smrti kompozitora i, prema nekim procenama, iza ovog dvojca ostalo je snimljenih 200 pesama.

Dragojević će ostati upamćen na prostorima bivše Jugoslavije i po hitovima Magdalena, Nadalina, Cesarica, Stine, U ljubav vjere nemam i mnogim drugim pesmama.