Zaštita podataka kao u EU

|   Info
Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o zaštiti podataka o ličnosti, koji za cilj ima unapređenje međunarodne razmene podataka i zaštite podataka o ličnosti, kao i usklađivanja domaćeg zakonodavstva sa novim propisima Evropske unije (EU) u toj oblasti.
Foto: FoNet

 

Izvor: FoNet

Građani imaju sve veću potrebu da zaštite svoje podatke zbog sve češćih zloupotreba – kao što su JMBG, broj lične karte ili bankovnog računa, podaci o fizičkom izgledu i navikama, biometrijski podaci, broja telefona, IP adrese, lozinke ili najčešće adrese koje posećuju na internetu.

Zakonom se znatno unapređuje zaštita podataka o ličnosti građana, kako u domaćem pravnom sistemu, tako i u odnosu na iznošenje podataka u treće zemlje.

Svi podaci o ličnosti građana Srbije će tako biti zaštićeni na jednak način, kao i u državama članicama EU.

Donošenje novog zakona predstavlja takođe jednu od obaveza Srbije u procesu pridruživanja Uniji, ali i proizlazi iz činjenice da tekst važećeg zakona nije značajno menjan tokom skoro devet godina primene.

Od donošenja trenutnih zakonskih rešenja do danas došlo je do ubrzanog razvoja informacionih tehnologija, zbog čega postoji potreba da se prava lica na koje se podaci odnose dodatno zaštite, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar