Vulin: Jaka i dobro opremljena vojska je garant mira

|   Info
Samo jaka, dobro opremljena vojska sposobna je da štiti zemlju i garantuje mir, istakao je ministar odbrane Aleksandar Vulin u intervjuu časopisu oružanih snaga Belorusije "Armija". Trudimo se da budemo dobri prijatelji i sa Istokom i Zapadom, a uvek ćemo jačati prijateljstvo sa stalnim partnerima Belorusijom i Rusijom, koje su u najtežim trenucima bile uz nas, poručio je Vulin.

Izvor: RTS, Ministarstvo odbrane

Aleksandar Vulin je, u razgovoru sa novinarkom Larisov Kučerovom, rekao da se svet, na žalost, ne menja na bolje i postaje sve opasniji i manje poverljiv.

"Bombardovanje Savezne Republike Jugoslavije pokazalo je svu ranjivost i nesavršenstvo mehanizama poštovanja međunarodnog prava. Samo povratak u okvire međunarodnog prava može da garantuje jačanje stabilnosti i bezbednosti na planeti. Srbija nema poverenje u vojne saveze i zato se pridržava principa vojne neutralnosti", istakao je Vulin.

Ocenjujući situaciju na Balkanu, ukazao je na činjenicu da se Balkan nalazi na raskrsnici dve civilizacije - istočne i zapadne.

"A kada gradite kuću na raskrsnici puteva, u goste vam dolaze razni ljudi. I oni, koji žele da budu dobri gosti, i oni koji nameravaju da osvoje vašu kuću". Srbija je upravo na takvom mestu, na raskrsnici, gde su sudaranja česta, rekao je Vulin, ali je istakao spremnost da se pruži otpor svakom osvajaču.

Dajući prednost politici mira i saradnje, Vulin je naglasio da Srbija aktivno učestvuje u procesima osiguravanja bezbednosti u regionu, uz plodnu saradnju sa svim susedima.

Prijatelji i sa Istokom i sa Zapadom

U širim relacijama, učesnik je NATO programa "Partnerstvo za mir" što predstavlja maksimalni nivo interakcije sa Severoatlantskom alijansom.

"Trudimo se da budemo dobri prijatelji i sa Istokom i Zapadom, jer nemamo drugi put", rekao je Vulin, naglašavajući da će Srbija "uvek, bezuslovno, jačati prijateljstvo sa stalnim partnerima, Belorusijom i Rusijom, koje su u najtežim trenucima naše istorije uvek bile uz nas i pružale nam podršku".

Upitan šta danas predstavlja Vojska Srbije ministar Vulin je rekao da je to vojska koja se brzim tempom oprema, konstantno povećava nivo spremnosti svojih pripadnika, državni organ u Srbiji koji narod najviše poštuje. Srpski narod ima poverenje u svoju vojsku.

Ministar Vulin je ukazao na činjenicu da Vojska Srbije poklanja veliku pažnju jačanju svojih sposobnosti i modernizaciji naoružanja i opreme. Takođe, srpska vojna industrija se razvija ubrzanim tempom, a jedan od pokazatelja je prošlogodišnji izvozni prihod od 586 miliona dolara.

Očekivanje je da će ovogodišnji izvoz biti značajno uvećen, za šta srpska vojna industrija ima dobre adute. Među najjačim su novo oklopno višenamensko borbeno vozilo "Miloš", oklopno vozilo "Lazar-3", samohodna haubica NORA B-52, bespilotne letelice i jurišna puška sa zamenjivom cevi i dva kalibra municije - 6,5 h 39 mm i 7,62 h 39 mm.

U intervjuu beloruskom vojnom časopisu "Armija" ministar Vulin je govorio i o značaju učešća Vojske Srbije u mirovnim misijama, školovanju vojnog kadra, reformama odbrambenog sektora i novom normativnom okviru za jačanje odbrambenih potencijala Republike Srbije.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar