Dodik: Međunarodne okolnosti se promenile, vrem da Srbi definišu nacionalni i državni cilj

|   Info
Predsednik Republike Srpske, Milorad Dodik, smatra da je vreme da Srbi izađu sa jasnim političkim, nacionalnim programom i zahtevima, koji bi mogli da budu njihov cilj u ovom veku, za razliku od prethodnog, koji je, kako kaže, za Srbe bio katastrofalan vek.
Foto: Televizija Kopernikus

Izvor: RTS

Dodik napominje da ne misli na promene američkog ili nekog drugog međunarodnog stava, mada se i tu, kako kaže, nešto menja, već na činjenicu da, recimo, u proteklih 20 godina Dejtonski sporazum nije poštovan, da su umanjena prava Republike Srpske, da je položaj naših sunrodnika u okolnim zemljama težak i, konačno, da je Srbima sada već dosta svih poniženja. 

Dodik smatra da je dobro rešenje razgraničenje.  Zato što svi narodi oko Srba, a Srbi su im donosilac slobode kroz istoriju, pokušavaju da svoju nacionalnu i državnu gradnju isključivo obavljaju na antisrpskoj politici. Od Hrvatske do, evo, Bošnjaka ovde u Bosni, do Albanaca na Kosovu, pa i Crnogoraca u Crnoj Gori, pa i Makedonaca, koji osporavaju pravo našoj crkvi tamo da egzistira, i mnogo čega drugog, kaže Dodik. A, ako je već tako, kaže, onda je najbolje da se razgraničimo. 
"To ne znači da ćemo mi napraviti bodljikave žice na našim ogradama. Ne, mi samo hoćemo da afirmišemo naše interese. Znači, Republika Srpska, Srbija, četiri opštine Kosova, reintegracija srpske politike i nacionalnih interesa u Crnoj Gori". 
Predsednik Srpske kaže da zato podržava ideju predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ali dodaje da se on istovoremeno zalaže i za razgraničenje u Bosni i Hercegovini. 
To da je ideja o razgraničenju, koju je, kao lični stav, izneo predsednik Vučić, u Srbiji naišla na žestok otpor opozicije, Dodik objašnjava konstatacijom da je jedna od boljki srpskog naroda u celini da urušava svaki svoj autoritet. Institucionalni i lični. 
"Čim se vi dignete sa snagom u svom narodu, više od onog što stranci misle da je dozvoljeno, oni će krenuti da vas urušavaju. I da time urušavaju institucije. Prema tome, ta priča je potrebna i mi se moramo okupiti oko tog nekog autoriteta. Često ste mislili da je to u okviru SPC, ali vidimo da neki osporavaju i patrijarha. Osporavaju sve što dolazi kao istinski proces traženja i pozicioniranja nacije i naroda", navodi Dodik. 
On se, u tom kontekstu i uz konstataciju da gaji veliko poštovanje prema Crkvi kao "ključnom elementu srpskog identiteta", osvrnuo na, po njemu veoma ozbiljan, napad na Aleksandra Vučića, koji je, zbog ideje predsednika Srbije o razgraničenju sa Albancima, upućen iz Dečana. 
"Nemam nameru da držim nikom predavanja, i naravno da imam i saosećanje i empatiju, kako god bi to trebalo da se nazove, prema našim ljudima koji ostaju ili su negde daleko izvan granica Srbije. Ali, da sada jedna patetična priča o četiri monahinje treba da bude isključivi faktor srpske nacionalne državne politike, to govori da je Srbija demokratsko društvo, u kome je sloboda mišljenja daleko više izražena nego što mnogi žele da priznaju samoj Srbiji", kaže Dodik.
Srbija će, uveren je, uspeti da zaštiti svoje interese ukoliko se Vučić održi kao državnik, a ne samo kao političar, a državnik, ističe, "mora da donosi odluke koje će se možda u tom trenutku proglasiti neshvatljivim ili nekako drugačije, ali koje će biti donete isključivo u korist srpkog državnog i nacionalnog interesa".
Dodik kaže da je Nemačka "šampion u menjanju granica" i da je upravo ona "detonirala promenu granica u bivšoj Jugoslaviji". 
"Nemačka tog vremena pod Genšerom je upravo bila ključni faktor da se otpočne rat i da se ratuje u bivšoj Jugoslaviji, zato što je kroz svoj evropski projekat, kako su oni to zvali, zahtevala da se priznaju Slovenija i Hrvatska kao nezavisne države, o čemu nije bilo nikakvih unutrašnjih dogovora, i kad su to učinili rat je mogao da počne, naravno", rekao je Dodik. 
Tako je, kaže Dodik, iskreiran jedan sterotip koji Nemačka želi da konzervira: "Oni smatraju da je pitanje, recimo Kosova, završeno i da Kosovo ima svoje granice. To što ima neke unutrašnje sa severom i četiri opštine, to računaju da će se nekako rešiti, da li blic krigom ili nekim dogovorom, ali, uglavnom jednog dana će se to, po njihovoj pretpostavci, rešiti". 
Međutim, predsednik Republike Srpske skreće pažnju na činjenicu da i BiH ima svoje unutrašnje granice. 
"Te granice su jasno povučene, katastraski jasno locirane. Te granice se sada zovu entitetske, ali nema razloga da one sutra ne budu neke druge. Samo naivni mogu misliti da je problem Bosne završen, time što se on hermetički ili hipotetički drži kao takav", rekao je Dodik..
 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar